0

Sisäharrastukset poikki, lukio etäopetukseen, ei-välttämätöntä matkustelua vältettävä

Leviämisvaiheeseen Kymenlaaksossa edennyt Koronapandemia tarkoittaa jälleen uusia rajoituksia. Kymsote tiedotti niistä tiistaina. Kaakon kaksikon johtoryhmä tiedotti omista rajoituksistaan ja suosituksistaan pian Kymsoten infon jälkeen.
Suositukset koskevat käytännössä monia asioita. Opetuksen osalta lukiot ja toisen asteen oppilaitokset siirtyvät keskiviikosta alkaen etäopetukseen. Virolahdella tämä koskee lukiota.
– Valmiudet etäopetukseen ovat nyt huomattavasti paremmat kuin keväällä. Nyt sellaista tyhjäkäyntiä sen suhteen ei ole näköpiirissä, Virolahden kunnanjohtaja Veli-Matti Pulli totesi.
Lukiolaisille järjestetään noudettava kouluruoka etäopetuksen ajaksi.
Myös kuntien henkilöstö siirtyy etätöihin siltä osin kuin se on mahdollista järjestää.

Yksi Kymsoten esille tuoma ja korostama seikka tiistain infotilaisuudessa oli kaikenlaisen turhan matkustamisen välttäminen.
– Erityisesti Kymsotessa vedotaan siihen, että kaksoiskansalaiset välttäisivät nyt matkustelua Suomen ja Venäjän välillä. Tiedossa on, että Venäjän tilanne koronan osalta on huono ja sieltä on meillekin kantautunut tautitapauksia. Sama koskee muutenkin kaikkea matkustamista, joka ei ole täysin välttämätöntä. Kotimaassa erityisesti Uudenmaan suuntaan, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa totesi.
Kymsoten suositus koskee myös matkustamista Päijät-Hämeeseen ja pohjoisen hiihtokeskuksiin.

Muita keskiviikosta alkaen ja 22. joulukuuta asti kestäviä rajoituksia ovat muun muassa yli 10 henkilön ryhmien kokoontumisrajoitukset, nuorisotilojen kiinni laittaminen ja kirjastojen sulkeminen ainakin osittain. Museoiden kävijämääriä rajoitetaan Salpalinja-museolla ja Bunkkerimuseolla suositusten mukaisesti.
Kirjastoista suljetaan yleisiä tiloja, kuten lehtilukusalit. Lainaus- ja palautustoiminta voi jatkua rajoitetusti. Virojoella ja Saivikkalassa kirjastoissa käyntiaikaa rajataan 15 minuuttiin kerralla ja kirjastoauton liikennöinti keskeytetään.
Nuorisotilat menevät kiinni. Tämä tarkoittaa sitä, että Kaakonkulmalla Pleissi Virojoella, Kiwi Miehikkälässä ja nuortentalo Klamilassa sulkevat nyt ovensa.
Aikuisten ja yli 15-vuotiaiden nuorten ryhmäharrastustoiminta keskeytetään ja kaikkien joukkuelajien ottelut ja pelit suositellaan myös keskeytettäväksi.

Hoivakodeissa ja sairaaloissa vierailuja tulee välttää, mutta erikoistapauksissa niissä voi edelleen käydä.
– Sellaisia ovat esimerkiksi synnytyksen tukihenkilöt ja vierailut saattohoidossa olevien omaisten luona. Hoivakodeissa vierailuista on sovittava aina henkilökunnan kanssa etukäteen ja maskia on käytettävä koko vierailun ajan, Marja-Liisa Mäntymaa korosti.
Uusissa suosituksissa kehotetaan tutkimaan, onko muita mahdollisuuksia yhteydenpitoon kuin fyysinen vierailu.
– Meillä hoivakodeissa tilanne on ollut hyvä. Emmekä halua, että niihin tulee näitä surullisia tilanteita, koska niissä ihmisillä on selkeästi olemassa kuoleman vaara, Mäntymaa lisäsi.

Kymenlaaksossa viimeisen kahden viikon ajalta koronan ilmaantuvuus on 52 tapausta 100 000 asukasta kohti.
Tällä hetkellä kolmannes tai neljännes tartunnoista jää selvittämättä, eli tartuntoja on saatu normaalissa elämässä ilman tarkan tartuntatilanteen selviämistä.
– Aika paljon tapaukset liittyvät tunnettuihin ketjuihin, mutta valitettavasti osa jää selvittämättä, Marja-Liisa Mäntymaa sanoi.
Tiistain tiedon mukaan Virolahdella on todettu kuusi koronavirustapausta. Miehikkälässä niitä on alle viisi, koska kunta ei ole mukana Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen listoilla.
Kokonaisuutena tautitilannetta pidetään kuitenkin vakavana koko maakunnassa.
– Tilanne oli suhteellisen hyvä loka-marraskuun vaihteeseen asti, mutta sen jälkeen Kouvolassa alkoi esiintyä enemmän tapauksia. Nyt tilanne on koko maakunnassa vakava. Parin viime viikon aikana tilanne on pahentunut rajoitustoimista huolimatta, Mäntymaa muistutti.

JUKKA KINNUNEN

Viikon kysymys

Uskotko Hurpun matkailuhankkeen toteutumiseen?

  • En (76%, 92 ääntä)
  • Kyllä (24%, 29 ääntä)

Äänestäjiä yhteensä: 121

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä