0

Mielipide: Jätehuolto toimii hyvin Virolahdella

Kaakonkulma kertoi, että jätteiden kuljetus siirtyy kunnan vastuulle. Perusteluna muun muassa, että 25 prosenttia kiinteistöistä on jätehuollon ulkopuolella.
Miten tämä on mahdollista? Käsittääkseni kaikilla kiinteistöillä on velvollisuus pitää jäteastiaa ja järjestää sen tyhjennys, yksin tai naapureiden kanssa tehtävällä sopimuksella. Tämä määräys tuli voimaan 1.2. 2003. Esimerkiksi meidän 600 litran jäteastiaamme käyttää kaksi kesämökkiä tehdyn sopimuksen mukaisesti. En muista onko tästä tietoa annettu kunnalle, onko sopimus vain meillä itsellä.
Toinen perustelu oli, että Virolahdelta ei kerry niin paljon jätettä kuin asukasmäärään verrattuna voisi olettaa. Itse näkisin tähän muut syyt kuin laiminlyönnit: haja-asutusalueella ruokajäte kompostoidaan, jolloin sekajäteastian tyhjennysväli voi olla jopa 8 viikkoa.
Muovipakkausten keräyspiste on vain Virojoella, joten kunnan länsiosista viemme muovit Haminan linja-autoasemalla olevaan kierrätyspisteeseen. Virolahdella ei ole jäteasemaa, joten ne jätteet jotka eivät kuulu sekajäteastiaan, viemme Haminan jäteasemalle.
Sitä paitsi, havaintoni mukaan virolahtelaiset ovat jämptejä ja nuukia, jätettä ei tule asukasta kohden niin paljon kuin suurkaupungeissa.
Suurpään hoitama jätteiden kuljetus on sujunut mallikkaasti ja kustannukset ovat pysyneet kohtuullisina, kiitos tästä heille! Vuonna 2006 tyhjennyksen hinta oli 11,28 euroa ja tänä vuonna 13,46 euroa, nousua 15 vuodessa alle 20 prosenttia.
Vastaavasti kunnan hoitama vesihuolto (vesi ja jätevesi) on kallistunut viimeisen viiden vuoden kuluessa 60 prosenttia (4,40 e/m3 vuonna 2015 ja nyt 7,00 euroa). Onko pelättävissä, että jätehuollosta tulee vesihuollon kaltainen kunnan rahastusautomaatti?
Entä onko pelättävissä että paikallisen Suurpään tilalle tulee kunnan järjestämän jätekuljetuksen kilpailutuksen jälkeen kansainvälisen pääoman omistama suuryritys?
Joka tapauksessa kunnan tulee hoitaa velvollisuutensa, tarkastaa että kaikilla kiinteistöillä on jäteastiat ja kuljetussopimus. Käsittääkseni se velvollisuus on kunnalla ollut myös ennen tulevaa muutosta ja tulee olemaan edelleen, joten siirto kunnan tehtäväksi ei tätä muuta?
Tavoitteena tulee myös olla kierrätyksen edistäminen ja sekajätteen määrän pienentäminen, eikä sen kasvattaminen, kuten Kaakonkulman uutisesta saattoi, toivottavasti virheellisesti, päätellä.
Ari Kultanen

4 kommenttia aiheesta “Mielipide: Jätehuolto toimii hyvin Virolahdella

 • 12.1.2021 at 13:04
  Permalink

  Olen kirjoittajan kanssa aivan samaa mieltä. Hyvä Ari.

  Reply
 • 15.1.2021 at 13:55
  Permalink

  Sama mieltä asiasta! Eihän se jätteen kuljettaja sitä kiinteistön omistajaa velvoita jäteastiaa hankkimaan, vaan jätelaki ja jätehuoltomääräykset. Ehkä kunnan kannattaisi pysyä roolissaan ja valvoa, tai antaa jätelautakunnan valvoa tilannetta ja yritysten hoitaa liiketoiminta.

  Reply
 • 20.1.2021 at 13:44
  Permalink

  Ehdottomasti vastustan kunnan aikeita nitistää vuosikymmenet mallikkaasti toiminut yksityinen paikallinen yritys, Suurpää Oy. Kuten tuossa edellä kommentoitiin on monellakin yhteinen jäteastia naapureiden kanssa, myös meillä. Jos meillä olisi vain yksin pienin astia, niin edes 8:ssa viikossa se ei täyttyisi. Biojätteet kompostoidaan, kaikki kierrätyskelpoinen toimitetaan Virojoen keräspisteeseen. Ihmettelen tätä kunnan meininkiä?!!

  Reply
 • 21.1.2021 at 14:36
  Permalink

  Kiitoksia kommenteista! Välitän kuskeille viestiä positiivisesta palautteesta.
  Kieltämättä täällä on ihmetelty asiassa esille nousseita väitteitä, koska kuljetusfirman/järjestelmän vaihtaminen ei lain mukaan muuta valvonta- tai seurantavastuita (Lähde: Finlex / Jätelaki).
  Jos Virolahdella todella on noin paljon rikkureita, niin meille ei ole ongelma kehittää jätelautakunnan kanssa lain määräämää tyhjennysraportointia, joka julkisen keskustelun perusteella vaatii tehostamista.

  Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Riittävätkö Tommi Takasen paukut Tokioon?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä