Rokotukset alkavat iäkkäille huomenna Miehikkälässä ja lauantaina Virolahdella – rokotusaikoja on vielä vapaana

Tiistaihin mennessä Miehikkälässä oli varannut itselleen rokotusajan 114 ja Virolahdella 76 85 vuotta täyttänyttä tai heidän samassa taloudessa asuvaa omaistaan.

Koronarokotukset yli 85-vuotiaille ja heidän omaisilleen alkavat huomenna torstaina Miehikkälän terveysasemalla (kuvituskuva / Risto Aalto).

KK

Tiistaihin mennessä Miehikkälässä oli varannut itselleen rokotusajan 114 ja Virolahdella 76 85 vuotta täyttänyttä tai heidän samassa taloudessa asuvaa omaistaan.

Miehikkälässä koronarokotukset alkavat huomenna torstaina terveysasemalla. Virolahdella rokotuksia järjestetään tässä vaiheessa kolmena lauantaina, niin ikään terveysasemalla.

– Virolahdella siirrytään myöhemmin Rajasaliin ja rokotuksia tullaan järjestämään todennäköisesti vuoropäivinä Miehikkälän kanssa, kertoi Kymsoten koronarokotuskoordinaattori Tanja Metsola tänään järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Virolahden ja Miehikkälän rokotusjärjestelyistä vastaava Seija Nousiainen kannusti ihmisiä varaamaan aikoja.

– Tilaa on vielä. Miehikkälässä rokotuksia järjestetään nyt joka päivä ja aikoja löytyy, joten yli 85-vuotiaat ja heidän omaisensa voisivat niitä varata.

Infotilaisuudessa annettiin tarkempia ohjeita rokotukseen saapumisesta. Tärkeintä on tulla paikalle varattuna aikana, ei liian paljon aikaisin, eikä tietenkään liian myöhään. Tällä pyritään varmistamaan, ettei rokotuspaikoille synny ruuhkia. Se taas liittyy turvallisuuteen.

Samalla tavalla rokotukseen saapuvien on pidettävä maskia ja huolehdittava käsihygieniasta sekä riittävistä turvaväleistä.

Rokotukseen tulijoille suositellaan sähköistä ajanvarausta, joka on käytössä kellon ympäri. Soittaakin voi, mutta se palvelee virka-aikana kello 8-16 ja ajanvaraus tapahtuu takaisinsoitto-periaatteella.

Rokotuspaikalla on vastassa useampi henkilö. Aulahenkilöstö huolehtii järjestyksestä ja aikatauluista, sekä terveydenhoitaja rokotusten antamisesta. Lisäksi paikalla on avustavia henkilöitä muun muassa kirjaamassa käynnit.

Rokotukseen tullaan vain terveenä, eli jos asiakkaalla on nuhaa tai yskää tai muita oireita, silloin kannattaa kysyä ohjeita ja siirtää aikaa. Rokotukseen on hyvä pukeutua vaatteisiin, joissa olkavarren saa helposti paljaaksi.

Rokotuksen antamisen jälkeen oloa seurataan 15 minuutin ajan paikan päällä.

Koronarokotteeseen kuuluu kaksi rokoteannosta. Tärkeä asia on, että toisesta rokotuskerrasta saa tiedon ensimmäisen rokotuskerran yhteydessä.

Kymsote, kuten muutkaan alueet, eivät ole saaneet koronarokotteita luvattuun tahtiin. Tämä on syy, miksi rokotukset ovat viivästyneet.

– Rokotteiden saatavuus on ollut pettymys, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa totesi.

Hänen mukaansa tavoitteena on päästä 10 000 rokoteannoksen viikkotahtiin, mutta kaikki riippuu siitä, kuinka nopeasti rokotteita saadaan Suomeen ja eri alueille.

– Aikataulu on suunniteltu, mutta siihen voi tulla tänä vuonna muutoksia juuri tästä syystä.

Tällä hetkellä Kymenlaaksossa rokotetaan iäkkäitä, tänä vuonna 85 vuotta täyttäviä ja tätä vanhempia ihmisiä. Myös samassa taloudessa asuvat henkilöt sekä omaishoitajat saavat rokotteen ensimmäisessä ryhmässä.

Seuraavassa ryhmässä rokottamaan ryhdytään 16–69-vuotiaita riskiryhmäläisiä, joilla on riski saada vakava koronavirustauti.

Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ja tiloja ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä.

Sitä seuraavaksi ensimmäisen rokotteen saavat 18–69-vuotiaat, joilla on vakavalle virustaudille altistava sairaus.

Tällaisia sairauksia tai tiloja ovat jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisen vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus ja sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40).

Molemmat ryhmät saavat rokotteen näillä näkymin maaliskuun aikana.

Koko väestö on rokotettu kahteen otteeseen vasta vuoden lopulla. Viimeisten rokotusten antoajankohdaksi on suunniteltu marraskuun loppupuolta.

Kymsoten infossa muistutettiin siitä, että kun asiakas saa ensimmäisen rokotteen ja samalla kutsun toiseen rokotukseen, se tapahtuu omassa rokotuspisteessä. Näin ollen kesämökkiläisten on varauduttava siihen, että ovat kotipaikkakunnillaan kyseisenä ajankohtana.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka