Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Tilit kunnossa, mutta vain hetken

Kaakon kaksikon kunnat saavat iloita onnistuneesta taloudesta viime vuonna, mutta vain hetken. Todellisuudessa kunnanhallitusten maanantaina hyväksymät tilinpäätökset ovat monella tapaa

Kaakon kaksikon kunnat saavat iloita onnistuneesta taloudesta viime vuonna, mutta vain hetken. Todellisuudessa kunnanhallitusten maanantaina hyväksymät tilinpäätökset ovat monella tapaa erilaisia verrattuna niin sanottuihin normaalivuosiin. Koronan takia moni asia muuttui yht`äkkiä päälaelleen.

Niin Virolahdella kuin Miehikkälässäkin talousarvioluvut pyörivät vuoden mittaan moneen suuntaan. Toimintatuotot laskivat molemmissa kunnissa, mutta niin tekivät myös toimintakulut.

Kuntien keskinäiset ostot jäivät arvioidusta reilusti, henkilöstön lomautukset näkyivät kulupuolta keventävästi, verotulot laskivat, Kymsoten palveluista ei maksettu arvioitua määrää ja investointeja siirrettiin. Loppuvuonna molemmat kunnat joutuivat päättämään varauksesta, jolla katetaan Kymsoten alijäämää viime vuodelta.

Tulopuolella suurin yksittäinen muuttuja olivat valtion kunnille maksamat koronatukipaketit, jotka lisäsivät valtionosuuksien määrää merkittävästi.

Kulujen ja tulojen sekamelkassa lopputuloksena olivat kuitenkin ylijäämäiset tilinpäätökset. Virolahdella vuosikate on 1,05 miljoonaa euroa parempi kuin talousarviossa ennakoitiin. Miehikkälässä ylijäämää kertyi lähes saman verran, 1,02 miljoonaa euroa budjetoitua enemmän.

Mairittelevien lukujen takaa löytyy siis monia tekijöitä, mutta tulevaisuudessa ne eivät tule olemaan enää samanlaisia. Valtion koronatuet loppuvat tänä vuonna ja samaan aikaan muun muassa työttömyys on nyt erittäin korkealla tasolla. Vaalimaan ostoskeskukset tarvitsevat puolestaan matkailijoita myös Venäjältä, joten normaalitilanne olisi kaikille se paras tilanne.