Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuulimyllyjen maasta: Avondklok

Suoraan käännettynä hollanninkielinen “avondklok” tarkoittaa iltakelloa, mutta sanan varsinainen merkitys ei ole kellojen kumina, vaan ulkonaliikkumiskielto. Sääntö astui Hollannissa voimaan

Suoraan käännettynä hollanninkielinen “avondklok” tarkoittaa iltakelloa, mutta sanan varsinainen merkitys ei ole kellojen kumina, vaan ulkonaliikkumiskielto.

Sääntö astui Hollannissa voimaan 23. tammikuuta, ja sen myötä liikkuminen ulkona kello 21 ja 04.30 välillä on kielletty muutoin kuin erittäin pakottavasta syystä ja silloinkin vain lupatodistuksen kera.

Vastaavaa tilannetta ei ole koettu sitten toisen maailmansodan, joten äläkkä liikkumisvapauden rajoittamisesta tietysti nousi. Muutamana iltana oli kovia yhteenottoja mielenosoittajien ja poliisien kesken, mutta sitten tilanne rauhoittui.

Itse olen lähinnä vain nauttinut ulkonaliikkumiskiellon tuomasta rauhasta ja hiljaisuudesta, yöaikaan ei kadulta kuulu liikenteen ääniä. Eletään lockdownissa eli ravintolat ovat olleet jo lokakuun puolivälistä lähtien kiinni (nouto ja kotiinkuljetus sallittu), yleisötapahtumat on kielletty ja vain välttämättömimmät kaupat saavat palvella asiakkaita – joten koska mitään ei ole iltaisin auki, en edes koe rasitteeksi olla iltayhdeksän jälkeen kotona.

Matkustamiseen nykyisten koronasääntöjen aikana on oltava todella pakottava henkilökohtainen syy, sillä mitään huvia se ei ole.

Testeissä on käytävä mennen sekä tullen, ja omaehtoista karanteenia on vietettävä.

Kun testikuluja ei mikään taho korvaa (poikkeuksena Helsinki-Vantaan lentoaseman kaikille maahan saapuville tarjoama ilmainen testaus), on lentolipun hinta vain murto-osa matkan kokonaiskuluista.

Hollantiin matkustaessa vaaditaan jopa kaksi testiä: PCR-testi, joka ei saa olla 72 tuntia vanhempi, sekä lentokentällä otettava pikatesti korkeintaan neljä tuntia ennen lennon lähtöä.

Kaikki dokumentit tarkistetaan, lentokoneeseen ei ole mitään asiaa ilman kaikkia näitä proopuskoita.

Ymmärrän negatiivisen testituloksen vaatimisen, mutta Hollanti on kai suht ainoa maa joka vaatii tuplatestit. Senkin voisi vielä jotenkin käsittää, jos kyse olisi maasta, jossa korona olisi saatu talttumaan. Mutta niin ei todellakaan ole, Hollannin tartuntaluvut ovat jämähtäneet edelleen tuhansiin tapauksiin per päivä.

Piristystä koronaväsymyksen kanssa kamppaileville hollantilaisille toi talvi. Poikkeuksellisesti viikon ajan lämpömittarit olivat miinuksella päivälläkin, maassa oli lunta ja kanavat jäässä.

Kansa ryntäsi ulos nauttimaan talvesta, tosin sillä seurauksella että huono-onniset luistelijat ruuhkauttivat sairaaloiden ensiavut.

Tasan viikkoa myöhemmin lämpimänä keväisenä päivänä kirjattiinkin sitten helmikuinen lämpöennätys kautta aikojen. Näin radikaalit ja nopeat sään vaihtelut todistavat, ettei puhe ilmastonmuutoksen vaikutuksista ole tuulesta temmattua tarinaa.

Kukat pyrkivät jo hiljalleen nousemaan maasta esiin, pian keväiset kukkapellot häikäisevät väriloistollaan.

On todella harmi, että jo toisen kerran jää maineikkaan Keukenhofin kukkapuiston kauneus koronan vuoksi yleisöltä näkemättä.

OUTI TIMPERI