Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Harju suuntaa katseensa Haminaan

Harjun oppimiskeskus tiedotti maanantaina aloittavansa lukioyhteistyön Haminan lukion kanssa. Ensivaiheessa kysymykseen tulevat kaksoistutkinnon suorittajat, mutta jo seuraavaksi lukuvuodeksi yhteistyökumppanit kaavailevat

Harjun oppimiskeskus tiedotti maanantaina aloittavansa lukioyhteistyön Haminan lukion kanssa. Ensivaiheessa kysymykseen tulevat kaksoistutkinnon suorittajat, mutta jo seuraavaksi lukuvuodeksi yhteistyökumppanit kaavailevat erityisen teemalukion aloittamista.

Harjun suuntautuminen Haminaan ei ole kovin iso yllätys, sillä toimitusjohtajan ja rehtorin tontille palannut Mika Palosara toi asian esille jo muutama viikko sitten. Visonäärinä tunnettu Palosara ei kaihda tarttua uusiin mahdollisuuksiin, jos sellaisia on vain tarjolla tai näköpiirissä.

Se on myös täysin oikein. Harjun oppimiskeskus on miljöönä ja luonteeltaan kovin erilainen oppimisympäristö kuin toisen asteen oppilaitokset Suomessa keskimäärin. Koulun aluetta ja koulutussisältöjä uudistettiin jo Palosaran ensimmäisellä johtajajaksolla viime vuosikymmenellä, mutta nyt on jatkon vuoro.

Koulutuskenttä elää voimakkaasti ja uusia innovaatioita tarvitaan. Sinänsä tosin lukion ja Harjun välinen kaksoistutkinto ei ole uusi asia, sillä sellaisia on järjestetty yhdessä Virolahden lukion kanssa jo 1990-luvulta. Nyt on kysymys kuitenkin laajemmasta yhteistyökuviosta ja taustalla ovat tietenkin aikaisempaa leveämmät hartiat.

Vahinko vain, Virolahden lukion kannalta suunnitelmat eivät kovin hyvältä näytä. Kun kaksoistutkintoa suorittavat opiskelijat siirtyvät kokonaan pois, jäljelle jäävät yhä pienenevät ikäluokat ja harvempi opiskelijajoukko tulemaan Virojoen lukioon. Nähtäväksi jää, miten tähän pystytään vastaamaan. Ainakaan tähän mennessä oman lukion alas ajamista ei ole nähty vaihtoehtona Virolahdella.