Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Turvetuotanto – osa tulevaisuutta vai pala menneisyyttä

Me Miehikkälän vihreät vaadimme, että turvetuotanto painetaan menneisyyteen. Sen sijaan Vapolla saattaa vielä hyvinkin olla paikka Suomen tulevaisuudessa. Vapon nimi

Me Miehikkälän vihreät vaadimme, että turvetuotanto painetaan menneisyyteen. Sen sijaan Vapolla saattaa vielä hyvinkin olla paikka Suomen tulevaisuudessa.

Vapon nimi nousee aina välillä otsikoihin ja viimeksi Kaakossa se nostettiin esiin puhuttaessa Miehikkälään kaavaillun turvetuotantoalueen kohtalosta.

Kyseessä olevista soista on hyvä huomata se, että Vaajersuo on osittain ojittamaton. Aluehallintavirasto tekikin viime kuun lopussa päätöksen Heinä-Vaajersuon alueesta, jossa lupa myönnettiin onneksi vain Heinäsuon osalta.

Päätös ei kuitenkaan ole vielä lopullinen, vaan siitä on mahdollista valittaa aluehallintovirastoon maaliskuuhun asti.

Purkuvesistöistä puhuttaessa tässä tarkoitetaan lähinnä Ounionjokea ja Virojokea ja paikalliset ja kesäasukkaat ovatkin huolissaan veden laadun muutoksista ja korkeuden vaihteluista. Ihmisiä enemmän valutusvedet vaikuttavat kuitenkin suoraan vesistöjen eliöstöön.

Molemmat joet mainitaan 2019 Valtioneuvoston julkaisussa Itämeren meritaimenen vesistökohtainen elvytys. Tässä alueen jokikohtaisissa suosituksissa on mainittu, että turvetuotannon laajentumista tulee rajoittaa.

Virojokea on myös jo ennallistettu Ely-keskuksen tuella vaelluskaloille, joten vähän hassulta se tuntuisikin ohjata valutusvedet sitä pitkin.

Luonnonvarainen meritaimen on erittäin uhanalainen. Etelä-Suomessa virtavesityypit ovat uhanalaisia luontotyyppejä. Vapo lupaa ennallistaa kaikki käyttämänsä turvesuot, kun tuotanto lopetetaan.

Jotkin asiat eivät kuitenkaan ole ennallistettavissa. Kadotettua kalalajia ei saa takaisin, eikä pilattua jokivettä puhtaaksi. Sekään ei ole ennallistamista, jos entisestä suosta tehdään pala metsää. Ei se alue ole enää uudelleen suo.

Ymmärrämme kuitenkin myös toisen näkökulman: Vapo on suomalainen valtionyhtiö ja monelle ihmiselle työpaikka. Tällä ajatuksella koetetaan toki pitää yhtiön toiminta käynnissä mahdollisimman pitkään.

Maailman muuttuminen näyttää kuitenkin siltä, että nykyisen kaltaiselle Vapolle ei ole enää sijaa maailmassa, ellei aleta ajattelemaan asioita toisin, kuten Irlannin ”Vapo” teki. Se on jo lähtenyt kestävän kehityksen tielle ja turvaa näin paitsi olemassaolonsa, kuin myös työpaikat työntekijöilleen.

Olisiko ajatusta myös Suomessa ottaa tästä mallia? Ehkä Vapokin on tulevaisuudessa jotakin vihreämpää.

Toisia huolenaiheita ovat energian riittävyys ja toisaalta myös se, että turve tuotaisiin rajojen takaa. Meillä on Suomessa niin paljon koulutettua porukkaa, että kyllä sieltä luulisi nousevan uusiakin ideoita sekä energiaksi, että kasvuturpeen tilalle.

Suomi on jäämässä Euroopan ainoaksi isoksi turpeen käyttäjämaaksi, niin herää kysymys, että kestääkö brändimme sen tässä ilmastosopimusten maailmassa?

Sannamari Paldanius (sit)

Tiia Kimmo (sit)

Vihreiden kuntavaaliehdokkaat, Miehikkälä