Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Turvelupa ei ole nykyaikaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti myöntää Miehikkälän Heinäsuolle ympäristöluvan turvetuotannon aloittamista varten. Sen sijaan osittain luonnontilainen Vaajersuo rajattiin lupa-alueen ulkopuolelle. Lupaa ei

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti myöntää Miehikkälän Heinäsuolle ympäristöluvan turvetuotannon aloittamista varten. Sen sijaan osittain luonnontilainen Vaajersuo rajattiin lupa-alueen ulkopuolelle. Lupaa ei olisi pitänyt myöntää kummallekaan suoalueelle, sillä Vapo Oy:n suunnitelmat energiaturpeen nostamisesta eivät ole enää nykyaikaa.

Vapo haki lupaa vajaan 60 hehtaarin alueelle, mutta alue pieneni lupakäsittelyssä 15 hehtaarin verran, kun Vaajersuolle ympäristölupaa ei myönnetty.

Aluehallintovirasto perustaa päätöksensä lain vaatimukseen, jonka mukaan lupa on myönnettävä, ellei sen epäämiselle ole riittäviä perusteita.

Valtaosa lupaprosessin aikana annetuista lausunnoista oli hylkäämisen kannalla. Lausunnoissa tuotiin esille seikkaperäisesti ja asiantuntijavoimin kaikki ympäristöön liittyvät kysymykset – niin vesistöihin, eliöstöihin kuin koko ekosysteemiin vaikuttavat tekijät.

Tiukimmat kielteiset kannanotot koskivat juuri vesistöjä, joiden pelätään pilaantuvan turvetuotannon sivuvaikutusten takia. Näin on jo tapahtunut. Kaakkois-Suomen Ely-keskuksen tuoreessa selvityksessä todetaan, että “Virojoen vesistön tila on ekologiselta luokittelultaan tyydyttävä, mutta joen yläosalla näkyy selvästi suoalueilta ja ojitetuilta turvemailta tulevien humusvesien vaikutus.” Tämä lainaus on artikkelista toisaalta tästä lehdestä.

Energiaturvetuotantoa ajetaan alas Suomessa koko ajan. Sen kysyntä on romahtanut. Turvetuotannolla ei ole merkittäviä verotulo- tai työllisyysvaikutuksia tuotantopaikkakunnilleen.

Toivoa sopii, että Vaasan hallinto-oikeudessa ollaan viisaampia asian suhteen, kun se aikanaan käsittelee päätöksestä tehtyjä valituksia.