Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Tulevaisuus Uzbekistanista?

Olen viime aikoina kiinnittänyt huomiota Virojoen keskusteluun siitä, että sinne haluttaisiin tuoda uzbekistanilaisia lukiolaisia opiskelemaan. Viimeisin Ylen uutinen kertoo Mäntässä

Olen viime aikoina kiinnittänyt huomiota Virojoen keskusteluun siitä, että sinne haluttaisiin tuoda uzbekistanilaisia lukiolaisia opiskelemaan. Viimeisin Ylen uutinen kertoo Mäntässä olevan saman kaltaista kuviota. Uzbekistanilaisia lukiolaisia pidetään pienten lukioiden pelastajina ja kerrotaan, että kaikista tullaan saamaan valtionosuudet. Asia on siis markkinoitu hyvin. Taloudelliselta puolelta on unohdettu kertoa, että valtion osuus on noin 42 % lukiolaista opiskelijaa kohtaan ja loput hoitaa kunta. Tulevan ilmaisen toisen asteen vuoksi kuntien kulut tulevat lisäksi nousemaan, koska valtiolta ei ole ainakaan toistaiseksi osoitettu tarpeeksi rahaa sen järjestämiseen.

Mutta palataan näihin uzbekistanilaisiin. Vuonna 2020 perustettu konsulttiyritys on keksinyt hyvän tavan rahastaa. Markkinointi valtion osuuksilla on osunut maaliin ja kunnan osuus on häivytetty kokonaan, edes Virolahden päätöksenteossa, jossa kiinnitettiin huomiota kuluihin, ei kunnan maksuosuutta lukio-opiskelussa mainittu. Lisäksi kunnan osuudeksi tulee myös majoituskulut ja virojoen tapauksessa myös erillinen palkattu valvoja.

Mikä on näiden uzbekistanilaisten nuorten tausta? Onko heille luvattu parempaa elämää suomessa? Erotetaanko heidät perheistään? Ainakin sieltä ollaan tuomassa nyt nuoria kasapäin täysin toisenlaiseen kulttuuriin ja toimintaympäristöön. Kielikin on omituinen. Uutisten mukaan heitä oltaisiin tuomassa konsulttiyrityksen avustamana pysyvästi Suomeen. Mitä tekee pienen lukion opetuksen tasolle se, että kouluun tulee suuri joukko ihmisiä, jotka ovat vasta opettelemassa suomen kieltä? Kuinka riittää erityinen tuki? Ja ei – näitä kuluja ei maksa valtio – he eivät ole pakolaisia.

Toivottavasti ei pyritä hyödyntämään lähtömaan asukkaiden hyväuskoisuutta siitä, että kohdemaassa on kaikki hyvin ja elämä rikasta. Suomen olot voivat kuulostaa hyviltä, kunnes elämän kustannukset ja pimeät talvet tulevat vastaan. Lisäksi Suomi joutuu aina maksamaan kulut, majoitukset, toimeentulot sosiaalipalvelut jne… Ainoa asiasta hyötyä saava on konsulttiyritys. Pitäisi ottaa nyt järki käteen ja miettiä, jos opiskelijavaihtoa tai muuta vastaavaa halutaan tehdä, niin väliin ei tarvita tilanteesta hyötyvää konsulttiyritystä.

En siis kirjoituksellani vastusta uzbekistanilaisten nuorten maahantuloa, vaan maahantulon järjestämistä konsulttiyhtiön kautta ja sitä, että tämä markkinoidaan rahallisena tulona kunnalle, jota se ei ole.

Olli Kekkonen

Kotkan PS vaalipäällikkö

Kotkan kaupunginvaltuutettu

Kaupunginhallituksen jäsen