Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Korona sotkee myös tilastoja

Miehikkälässä iloittiin pitkin syksyä, kun kuukausittaiset väkilukuennusteet alkoivat näyttää syksyn edetessä koko ajan paremmilta. Monella suulla puhuttiin, että käänne on

Miehikkälässä iloittiin pitkin syksyä, kun kuukausittaiset väkilukuennusteet alkoivat näyttää syksyn edetessä koko ajan paremmilta. Monella suulla puhuttiin, että käänne on tapahtunut ja takavuosien raskaat investoinnit kouluihin, päiväkotiin ja kirjastoon alkavat tuottaa nyt hedelmää. Viimeksi asiasta iloittiin kunnanvaltuuston vuoden viimeisessä kokouksessa joulun alla.

Onko juhlaan kuitenkaan vielä syytä? Tilastokeskuksen väestöasioihin ja erityisesti muuttoliikkeeseen perehtynyt yliaktuaari Timo Nikander toteaa, että muuttoliikettä on todellakin tapahtunut positiiviseen suuntaan. Samalla hän kysyy, onko kunnassa tapahtunut jotakin sellaista muutosta, joka liikkeen saisi aikaiseksi.

Totta on, että Miehikkälän muutaman vuoden toiminnassa ollut koulukeskus, uusi päiväkoti, kirjasto ja kuntoon laitettu vanhustenhuollon yksikkö Kunila ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat kuntaan muuttoon. Sellaisilla on tunnetusti nostettu kuntien vetovoimaa.

Korona taas itsessään on voinut laukaista muuttohaluja niiden ihmisten mielissä, jotka ovat sitä suunnitelleet jo pidempään. Samaan aikaan etätyömahdollisuudet ovat parantuneet. Liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei kuitenkaan pidä vielä tehdä. Muistissa on, että vuosina 2013 ja 14 Miehikkälä ylsi väkimäärässä niukasti plussalle. Sen jälkeen alkoivat kuitenkin alamäkivuodet ja joinakin vuosina pudotus oli jyrkkää.

Nikander varoitteleekin kuvittelemasta liikoja. Vasta koronapandemian jälkeen nähdään, pysyykö lähtömuutto alhaisella tasolla vai ilmeneekö silloin patoutunutta muuttoliikettä toiseen suuntaan. Korona siis voi vääristää tilastoja, vaikka emme sitä toivokaan.