Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Surullinen tarina ja sen opetus

Kun Virolahden uusi biokaasulaitos vihittiin käyttöön keväällä 2016 ministeri Juha Rehulan ja entisen Yhdysvaltain Suomen suurlähettilään Bruce Oreckin johdolla, tuskin

Kun Virolahden uusi biokaasulaitos vihittiin käyttöön keväällä 2016 ministeri Juha Rehulan ja entisen Yhdysvaltain Suomen suurlähettilään Bruce Oreckin johdolla, tuskin kukaan arvasi juhlapuheiden ja erityisesti biokaasuun liittyneen innostuksen lomassa edes miettiä, tuleeko tästä mitään. Kysymys oli noin viiden miljoonan euron investoinnista.

Lisää uskoa saatiin pari vuotta myöhemmin, kun Haminan Energia Oy kertoi tekevänsä 1,6 miljoonan investoinnin, jolla Vaahterikon biokaasulaitosta laajennetaan. Biokaasubuumi oli valtakunnassa meneillään ja kaikki puhuivat sen merkityksestä tulevaisuudessa.

Tavoitehan oli mainio: käytetään maataloudessa ja elintarviketeollisuudessa syntyvää biomassaa raaka-aineena ja jalostetaan siitä kaasua autojen tankkeihin ja muualla käytettäväksi.

Nyt joulun alla Haminan Energia kertoi lopettavansa biokaasulaitoksen kokonaan, koska sitä ei saada toimimaan ilman uusia lisämiljoonia. Laitoksen keskeneräinen laitekanta yritetään myydä ja jäljelle Vaahterikkoon jäävät keltaiset rakennukset kertomaan yhden aikakauden epäonnistumisesta. Niiden kohtalosta ei ole tällä hetkellä tietoa.

Tietenkin näin jälkeenpäin pitää arvioida, mitä olisi voitu tehdä toisin? Se on ainakin selvää, ettei jyväskyläläinen BioGTS, joka ajautui konkurssiin, ollutkaan sellainen toimija, joka pystyy kaasun jalostamaan. Laitteet olivat vielä kehitysasteella. Huomioon ei otettu myöskään sitä mitä tapahtuu, jos laitetoimittajalle käykin huonosti.

Vaahterikon biokaasulaitos kuuluu nyt sarjaan “epäonnistuneet hankkeet,” joita meillä Suomessa riittää ainakin omiksi tarpeiksi.