Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuulimyllyjen maasta: Poikkeusvuosi

Parasta vuodessa 2020 on se, että se on pian ohi. Täydellisen epäonninen vuosi jonka voisi deletoida kokonaan, mutta valitettavasti tämä

Parasta vuodessa 2020 on se, että se on pian ohi. Täydellisen epäonninen vuosi jonka voisi deletoida kokonaan, mutta valitettavasti tämä jos mikä tulee jäämään aikakirjoihin.

Luulisi ettei ihan äkkiä kehnompaa voisi tulla, mutta vannomatta paras.

Koronatilastojen seuraamisesta on tullut yhtä arkinen päivärutiini kuin säätiedotuksista. Luvut ovat vain numeroita, ja todellisuus niiden takana jää etäiseksi niin kauan kun asia ei sen lähemmin kosketa. Syksyllä toisen aallon ollessa pahimmillaan Hollannissa todettiin noin 11 000 uutta tartuntaa päivässä, joten kovat toimet olivat tarpeen.

Kaikki ravintolat ja baarit ovat olleet suljettuina lokakuun puolivälistä alkaen, vain noutoruokaa voi hakea taikka tilata.

Parin viikon ajan myös muun muassa kirjastot, museot, elokuvateatterit, kuntosalit ja uimahallit pidettiin kiinni. Kaikki tapahtumat on peruttu, kuorolaulukin kielletty ja ylipäänsä kokoontumisten maksimi on rajattu 30 henkilöön sisätiloissa (poikkeuksena jumalanpalvelukset ja hautajaiset), joten teatteriesitykset ja konsertitkaan eivät kannata.

Kotiin saa kutsua kolme vierasta päivässä ja ulkonakin tavata vain neljän hengen porukassa. Alle 12-vuotiaita lapsia ei lasketa lukuun.

Elämän pysähtyneisyyteen on jo tottunut, joten vaikka Suomen uutisia lukiessa havahtuu ajattelemaan että tosiaan, ihmisethän siis edelleen käyvät konserteissa ja ravintoloissakin.

Tehotoimet ovat vaikuttaneet, mutta tartuntalukemat ovat edelleen kaikkea muuta kuin ideaalit. Rajoitusten lieventämistä saadaan Hollannissa siis vielä odottaa ja juhlapyhätkin tulee viettää pienellä porukalla.

Vuoden vaihtumisen juhlintaan on jo puututtu kieltämällä koko maassa ilotulitusrakettien ampuminen satasen sakon uhalla. No raketit tulevat silti varmasti paukkumaan, ja laittomat bileet työllistämään virkavaltaa kuten aina viikonloppuisin ravintoloiden sulkemisesta lähtien.

Joulukuun alusta alkaen astui Hollannissa voimaan maskipakko koskien kaikkia julkisia sisätiloja, kuten siis esimerkiksi kauppoja, museoita ja asemia.

Mielestäni linjaus on selkeä, ei enää mitään selittelyä että kuka käyttää ja kuka ei – kaikki käyttävät, taikka rapsahtaa 95 euron sakko.

Jo kesästä lähtien on maskeja pitänyt käyttää kaikissa julkisen liikenteen kulkupeleissä, sekä esimerkiksi kirjastot ja apteekit olivat jo velvoittaneet asiakkaat maskien käyttöön.

Kaikkein tärkeintä olisi kuitenkin se 1,5 metrin etäisyyden pitäminen, joka tuntui tyystin unohtuneen Black Fridayn shoppailuhuumassa.

Herää vain kysymys, että miksi ihmeessä hakeutua kaupungille tuommoisena päivänä kun tarjoukset on venytetty pidemmälle jaksolle, ja kun asiat voisi hoitaa hiljaisina alkuviikon iltoina viikonlopun sijaan?

Jouluostosruuhkien välttämiseksi suunnitellaan keskustan parkkipaikkojen vähentämistä sekä hiljaisempina aikoina parkkimaksujen alentamista.

Tunnelin päässä on nyt kuitenkin valonpilkahdus, kun rokotteita pitäisi pian olla tarjolla.

Mutta se kuinka täällä 17,5 miljoonainen joukko saadaan tehokkaasti rokotettua, onkin operaatio ja luku sinänsä.

Parempia aikoja odotellessa ja toivotaan, että vuoden päästä Joulukin olisi sitten taas kuin “silloin ennen.”

OUTI TIMPERI