Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Asenteeni muutos ilmastopropagandaan

Minä olen ollut ilmastonmuutoksen ja kasvihuoneilmiön vastustaja, jos en nyt henkeen ja vereen, niin ainakin hyvin vahvasti niin kauan kuin

Minä olen ollut ilmastonmuutoksen ja kasvihuoneilmiön vastustaja, jos en nyt henkeen ja vereen, niin ainakin hyvin vahvasti niin kauan kuin olen aiheesta kuullut puhuttavan.

Minusta se on ollut pelkkää propagandaa, kuten vaikkapa 6. sukupuuttokin. Sitä paitsi, jos se olisikin todellisuutta, niin Kiina, Yhdysvallat ja Intia ovat pahimmat hiilidioksidin ym. kasvihuonekaasujen tuottajat. Pikkuruinen suomalainen pienessä, puhtoisessa Suomessa on täysin syytön koko touhuun.

Toisekseen maapallolla on aina ollut sekä ilmastonmuutoksia että sukupuuttoja, ihan ilman ihmisten toimiakin.

Sitten menin kouluun. Kyllä, näin aikuisiällä. Tuli tehtäväksi katsoa muutama filmi aiheesta globaalit ympäristöongelmat. Ensimmäisenä läksynä tutustuin Leonardo DiCaprion Ennen tulvaa -dokumenttiin. Se veti sanattomaksi heti, kun kyynelehtimiseltä pystyin jotakin sanomaan.

Seuraavaksi katsoin ihailemani sir David Attenborough’n Elämä planeetallamme. Päätin olla ostamatta palmuöljyä sisältäviä tuotteita. Näin alkajaisiksi.

Katsottuani dokumentin A Plastic Ocean halusin kuristaa muovin keksijän, mutta koska se oli mahdotonta aion tarkkailla paremmin kulutustottumuksiani muovin kierrätyksen lisäksi.

Niin surullista kuin se onkin, niin nämä kolme dokumenttia -ja muutama aiheesta lukemani kirja, muun muassa Elizabeth Kolbertin Kuudes sukupuutto avasivat silmäni. Surullista se on siksi, että silmieni olisi pitänyt olla auki koko ikäni ja kauan ennen sitä, sillä ilmastonmuutoksesta tiedettiin jo 1958 eli kauan ennen syntymääni. Ja se tieto on ollut kaikkien saatavilla.

Silti liian moni sukupolvessani on kaltaisiani, eli halunnut elää ja olla kuin tällaista – kuivuus, tulvat, juomaveden väheneminen, metsäpalot, ruokapula, lämpöaallot, lajiston köyhtyminen – ei tapahtuisi kaiken aikaa ympärillämme.

Ja kyllä: näitä tapahtuu jo myös Suomessa, ei vain “jossakin tuolla kaukana.”

Suomi on pieni ja vielä kohtalaisen puhtoinen, mutta kansana kulutustottumuksemme ovat jotakin ihan järkyttävää. Totuus on, että Kiina todellakin sylkee eniten kasvihuonekaasuja ilmakehään, mutta osaltamme me olemme siihen syyllisiä: Kiina on maailman tehdas ja suurin osa sen tuotteista tulee länsimaihin, myös Suomeen. Eikä tämä ei ole kiinalaisten syytä vaan vain me kuluttajina pystymme vaikuttamaan tähän.

WWF:n sivuilla kerrotaan, että olemme ensimmäinen sukupolvi, joka tuntee ilmastonmuutoksen vaikutukset; ja viimeinen sukupolvi, jolla on mahdollisuus vaikuttaa siihen.

Meillä on jo kiire, sillä tutkijoiden mukaan vuonna 2100 planeettamme keskilämpötila on noussut 4 astetta ja jo ennen tätä olemme saavuttaneet sen käännekohdan, jolloin lämpenemiseen ei voi enää vaikuttaa, sillä maapallo alkaa itse tukea lämpenemistään. Vielä tätä ei tapahdu, mutta kaukana se hetki ei enää ole.

Suomessa on vanha tupaetiketti, joka tiukasti tiivistettynä kuuluu näin: “Jätä tupa parempaan kuntoon kuin missä se oli tullessasi.”

Nyt esitän vetoomuksen kaikille tämän lukeneille: tarttukaa mukaan ilmastotalkoisiin pohtimalla mitä ostat, miettimällä mitä syöt, kannattamalla uusiutuvia energianlähteitä ja äänestämällä.

Koetetaan saada tämä pallo tupaetiketin mukaisesti edes säästymään asuttavassa kunnossa jälkipolvillemme. Joista ensimmäinen muuten on jo täällä.

Tiia Kimmo

Harjun luonto-ohjaajaopiskelija