Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Klamilan Ierikka: Koronapäiväkirjat IX

Nyt on taas se aika vuodesta, että korona unohtuu mielestä vilauksessa. Laskeudut vain laiturilta mereen, järveen tai jokeen, eikä päässäsi

Nyt on taas se aika vuodesta, että korona unohtuu mielestä vilauksessa. Laskeudut vain laiturilta mereen, järveen tai jokeen, eikä päässäsi ole muuta kuin ylösnousemus.

Mielensä ja ruumiinsa karaissut voi kylmässä vedessä tutkia elämäänsä. Jos uimapaikka on sellainen, että aamu-uinnilla itään katsoessa voi varmistua auringon noususta, ja illalla auringon laskiessa voi arvioida päivän tuloksia, niin se on loistava.

Kylmäuinti on itsetutkiskeluun hyvä harrastus.

Metsä on minusta yhtä hyvä. Metsässä et ole koskaan yksin. Seuranasi on puita, pensaita, sammalta, jäniksiä ja muita eläimiä. Niille voit jutella. Syksyllä elämän jatkuvuuden voit tunnistaa hajusta. Märkä maa tuoksuu lahoavilta lehdiltä ja puilta.

Kaiken olevaisen maatuminen luo uutta elämää. Persiassa 1100-luvulla matemaatikko ja runoilija Omar Khaijam kertoi runossaan, kuinka ruukuntekijän uusi ruukku käännähti hänen puoleensa ja sanoi: ”Ole minulle hyvä, sillä minä olen kerran ollut kaltaisesi.”

Savesta ja pölystä olemme kaikki. Virolahdella tapahtuu vielä suurempia ihmeitä, jopa kivi hajoaa tomuksi.

Metsä ja avanto ovat yhtä hyviä. On parempi olla kahden kuin vain yhden hyvän kanssa.

Tämä toteutui myös Vaalimaalla, kun uusi liikekeskus avattiin vanhan kaveriksi. Ei tarvitse olla ennustaja, kuten minä, vaan kuka vaan voi todeta, että ei kahta ilman kolmatta.

Zsar ja Scandinavian Shopping Center ovat vasta alku Suomen suurimmalle maarajan kauppa- ja liiketoiminta-alueelle. Pohjoisessa Haaparanta ja Tornio muodostavat jo kehittyneen kaupan ja palveluiden alueen. Kaakonkulman etu on siinä, että väestöpohja on suurempi etelässä. Idässä on Kiinan mennessä vain yksi maa välissä.

Venäjän kaupan ja rajanylityksen esteet ovat kestäneet kauan, mutta nekin loppuvat aikanaan. Koronaan saadaan vuoden kuluessa lääkkeitä ja tauti hallintaan. Putin on jo säätämässä lakeja, jotka antavat hänelle syytesuojan loppuelämäksi, joten Venäjän politiikan on mahdollista muuttua.

Lisäksi Amerikassa on Biden ja Suomessa Marin.

Näköalat, vai sanoisimme prospektit eli perspektiivit, ovat laajemmat ja myönteisemmät kuin avannosta voisi parhaimmillaankaan nähdä.

Entäpä sitten omin voimin rakennettava tulevaisuus. Viinakaupan muutto Virojoelta Vaalimaalle ratkaisee tulevan keskustan paikan. Uusi keväällä valittava valtuusto, joka on tulevaisuuteen uskova, tietää, että Vaalimaa on uusi kaupan, palveluiden ja teollisuudenkin keskuspaikka.

Sijainti valtakunnan rajalla on poikkeuksellisen hyvä kansainväliselle yrityskeskukselle, joka voi työllistää hyvin monipuolisen ja korkean ammattitaidon osaavia henkilöitä ei pelkästään Suomesta vaan pikemminkin maailmalta.

Koska siellä ovat myös työpaikat, se on tärkein kasvava asuinalue. Se voidaan kaavoittaa tiiviiksi pientaloalueiksi, joista on kävely- tai pyörämatka työpaikalle ja palveluihin.

Vaalimaalla asuminen voi yhdistyä luontoon ja luontoharrastuksiin. Kovin pitkälle itään ei metsää pitkin pääse, mutta lännessä ja pohjoisessa on jo erämaita tai entisiä metsiä rämmittäväksi. Etelän suunnassa on hyvä olla vene tai hyvä uimataito.

Alueella on viininviljelyyn sopivia peltojakin.

Sitä en tullut vielä kertoneeksi, että hetkessä keräsin Klamilasta sata litraa suppiksia, jotka toki pienissä erissä kuivatin leivinuunin päällä. Ajattele, kuivina niistä kertyi kymmenen pienen pientä pussillista sieniä. Maailmassa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.

ERKKI KUPARI