Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Edunvalvonnan tarve yhä enemmän esille

Kaakonkulma kysyi Virolahden ja Miehikkälän nykyisiltä kunnanvaltuutetuilta, mikä on tärkein kuntapoliittinen asia seuraavalla vaalikaudella. Valtuutettujen vastauksissa edunvalvonnan tarve korostuu selkeästi.

Kaakonkulma kysyi Virolahden ja Miehikkälän nykyisiltä kunnanvaltuutetuilta, mikä on tärkein kuntapoliittinen asia seuraavalla vaalikaudella. Valtuutettujen vastauksissa edunvalvonnan tarve korostuu selkeästi. Tämä johtuu tietenkin siitä, että päätösvaltaa omasta kunnasta on siirtynyt toisaalle muun muassa Kymsoten perustamisen jälkeen.

Edunvalvonnan esille nostaminen ei ole millään tavalla yllättävä seikka. Onhan tiedossa, että muutoksia ja myös rakenteellisia muutoksia on viime vuosina tehty ja tultaneen edelleen tekemään, jos maakuntauudistus etenee seuraavan vaalikauden aikana.

Muutoinkin Kymsote sekä sosiaali- ja terveyspalvelut mietityttävät kunnanvaltuutettuja. Erityisen tärkeänä molemmissa kunnissa nähdään riittävien lähipalveluiden säilyminen. Yksi valtuutetuista jopa muistuttaa, että tarvittaessa Kymsotesta voidaan erotakin, mikäli näin ei käy.

Kymsoten osalta ei siinä mielessä kovin suurta huolta kuitenkaan ole, että kuntayhtymä on jo aiemmin linjannut Kaakon kaksikolla yhden sotekeskuksen, jonka sijaintipaikka on Virolahti. Lisäksi linjauksiin kuuluu, että Miehikkälässä säilyvät tarpeelliset palvelut.

Mutta muutoksia suunnitelmiin on tehty toki aiemminkin. Koronaepidemia voi kestää vielä pitkään ja esimerkiksi edessä siintävä maakuntauudistus voi merkitä uudenlaisia tilanteita peruskunnille. Jos rahaa ei yksinkertaisesti ole, silloin palvelut voivat siirtyä myös kauemmaksi. Siksi on erityisen tärkeää, että jokainen ensi kevään vaaleissa valittava kunnanvaltuutettu ymmärtää juuri edunvalvonnan merkityksen.