Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Päivystyskiistaan löydettävä kestävä ratkaisu

Kymenlaakson pelastuslaitoksen uuteen palvelutasopäätökseen on kirjattu, että P4-päivystysjärjestelmä puretaan. Asianosaiset ovat aloittaneet yt-neuvottelut tällä viikolla. Silti tilanne näyttää elävän. Virolahden

Kymenlaakson pelastuslaitoksen uuteen palvelutasopäätökseen on kirjattu, että P4-päivystysjärjestelmä puretaan. Asianosaiset ovat aloittaneet yt-neuvottelut tällä viikolla. Silti tilanne näyttää elävän. Virolahden ja Miehikkälän palokunnissa asia on ollut esillä, eikä suinkaan pelkästään myönteisessä mielessä.

Miehikkälän puolivakinainen palokunta ei tässä vaiheessa vielä tiedä, lähtevätkö autot tehtäville ensi vuonna vai eivät. Virolahdella Virojoen, Ravijoen ja Virolahden VPK:t sanoutuvat taas irti kaikenlaisesta hälytystehtävillä uhkailemisesta. Klamilassa tilanne on muuten samanlainen, mutta siellä osa palokuntaharrastajajoukosta on sanonut lopettavansa harrastuksen, mikäli P4-järjestelmä puretaan.

Tässä vaiheessa asiasta vielä neuvotellaan kulissien takana, joten osa puheista voi olla retoriikkaa, osa taas sitä, että tunteet lyövät nyt korkeilla laineilla.

Joka tapauksessa Kympen tehtävä on nyt saada asiat rakennettua siihen malliin, että kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä. Taustalla on kuitenkin iso vastuukysymys onnettomuustilanteiden johtamisesta paikan päällä. Sopimuspalokuntien yksiköt ovat useimmiten niitä, jotka paikalle ennättävät ensimmäisinä, joten mukana toiminnassa on syytä olla henkilö, joka pystyy ottamaan vetovastuun. Alan harrastajat eivät halua tällaista vastuuta niskoilleen, varsinkin jos puhutaan mahdollisista ihmishengistä.

Kympe taas painottaa Haminasta tai Kotkasta lähtevien P3-päivystäjien mukanaoloa joko paikan päällä tai etänä.

Niin tai näin, ratkaisu on löydettävä niin, että sopimuspalokunnat voivat jatkaa toimintaansa.