Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Miljoonaluokan investoinnit jatkuvat

Virolahden investointitahti jatkuu rankkana myös lähivuodet. Ensi vuonna alkaa uuden päiväkodin rakentaminen, jonka tavoitehinnaksi määriteltiin maanantaina kunnanhallituksessa 2,7 miljoonaa euroa.

Virolahden investointitahti jatkuu rankkana myös lähivuodet. Ensi vuonna alkaa uuden päiväkodin rakentaminen, jonka tavoitehinnaksi määriteltiin maanantaina kunnanhallituksessa 2,7 miljoonaa euroa. Tämä investointi jatkuu myös vuoden 2022 puolella, joten osa kustannuspaineestakin asettuu sinne.

Päiväkodin rakentamisen jälkeen edessä siintävät jo sote-keskuksen ratkaisut ja Hurpun alueen kunnallistekniikan rakentaminen, johon ollaan varautumassa miljoona euroa vuosina 2022 ja 2023.

Kun päälle lasketaan kaikki muu tarvittava, nettoinvestoinnit liikkuvat kolmen seuraavan vuoden aikana vajaasta kahdesta miljoonasta aina 2,6 miljoonaan euroon. Summat ovat sellaisia, ettei niitä nykyisellä vuosikatteella kateta, joten uutta lainaa tarvitaan.

Tilanne on kokolailla toinen Miehikkälässä, jossa isot investoinnit on tehty. Nettoinvestointien määräksi arvioidaan kahtena seuraavana vuonna reilut 800 000 euroa vuodessa, mutta sen jälkeen summa voi tipahtaa jopa alle puoleen siitä.

Kuntien tekemillä investoinneilla tähdätään pitkälle tulevaisuuteen. Rakentaminen sinänsä luo elinvoimaa ja hyvinvointia. On kuitenkin muistettava, että samalla joudutaan varsin usein lisäämään lainataakkaa, joka muun muassa Virolahdella on jo tähänkin mennessä mittava. Lainaa oli vuonna 2019 noin 5 800 euroa asukasta kohti, mikä ei vielä täytä kriisikunnan tunnusmerkkejä, mutta kuntakonsernin osalta tilanne on astetta huonompi.

Näiden tietojen valossa lisävelan ottamista on syytä harkita vielä toisenkin kerran, ellei siihen ole pakottavaa syytä.