Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Villisikoja lähialueella ennätysmäärä

Afrikkalainen sikarutto on jäänyt pahasti toisen pandemian, koronaviruksen, takia taka-alalle. Edelleen Suomessa ollaan tilanteessa, jossa sikaruttoa ei ole vielä maassa

Afrikkalainen sikarutto on jäänyt pahasti toisen pandemian, koronaviruksen, takia taka-alalle. Edelleen Suomessa ollaan tilanteessa, jossa sikaruttoa ei ole vielä maassa esiintynyt, mutta samaan aikaan tautia levittävien villisikojen määrä on paisunut ennätyksellisiin lukemiin lähialueillamme.

Vaalimaan, Kurkelan ja Hämeenkylän maisemissa villisikojen voimistuneet kannat ovat jälleen tänä vuonna muuttuneet jokapäiväiseksi ilmiöksi parin vuoden hiljaisemman elon jälkeen. Myös Miehikkälän rajaa lähellä olevissa osissa ja Ylämaalla villisika on lähes kaikille tuttu näky.

Virolahden kaakkoiskulmassa villisikoja on myös metsästetty ennätystahtiin. Viime viikon perjantaiaamuun mennessä tiedossa oli 63 saaliiksi saatua eläintä. Vastaavaan määrään ei ole päästy koskaan aiemmin.

Myös aitauspyynti rajan pinnassa yleistyy. Ylämaalla opastettiin viime viikonvaihteessa aitausloukkujen rakentamista alueen metsästysseuroille. Mallia pyyntiin on haettu Ruotsista, jossa villisialla on jo pitkään ollut ylisuuri populaatio.

Villisian leviäminen muualle maahan halutaan mahdollisuuksien mukaan estää afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi. Siksi erityisesti Suomen Sikayrittäjät on viime vuosien aikana myöntänyt tuntuvasti rahaa niiden metsästäjille. Tapporahaa on maksettu 100 euroa jokaisesta siasta ja nyt yhdistys on myöntänyt myös merkittävää toiminta-avustusta aitausloukkujen rakentamiseen.

Venäläisarvioiden mukaan itärajan välittömässä läheisyydessä on ainakin parin tuhannen villisian populaatio. Määrän kasvaessa osa sioista siirtyy rajan länsipuolelle ja hiljalleen myös sisämaahan.