Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Klamilan Ierikka: Koronapäiväkirjat VIII

Nyt kun me vasta valmistaudumme talveen, on korona jo päässyt pitkälle. Täällä Virolahdella on lopulta mahdollisuus harjoitella hengityssuojaimen käyttöä Zsarissa,

Nyt kun me vasta valmistaudumme talveen, on korona jo päässyt pitkälle. Täällä Virolahdella on lopulta mahdollisuus harjoitella hengityssuojaimen käyttöä Zsarissa, jossa maski on vallan yleinen näky.

Matkalla Vaalimaalle, voimme muistella vuoden alun, tammi-helmikuun, ulkomaanmatkoja ja pistää hiukan ostoksista rahaa sivuun ensi vuoden lopun reissuja varten.

Zsar on yhtä oikea investointi kuin tulli ja rajavartiosto. Kaikki nämä ovat pysyvä osa Virolahtea, jonka läntinen uloke on Klamila. Kun Zsar kurottaa kohti Pietaria, niin Klamilan toinen kylki on Uudellamaalla.

Pietarissa on kaikenlaisia suuren maailman ihmeitä, kuten oikeita palatseja eikä pelkkiä seiniä. Mutta keisaria siellä ei ole, se on Vaalimaalla.

Uudellamaalla ei ole suksitehtaita, eikä siellä tehdä suksiin voiteita. Ne tehtiin Klamilassa. Silti Uudellamaalla on Suomen talouden keskus. Yllättävää, että siellä suksi luistaa koronankin keskellä.

Korona on aiheuttanut kuntatalouteen ongelmia koko maassa Harvajanniemen kärjestä Saanatunturille saakka. Minusta meidän on nyt lujasti pureuduttava kuntien elinvoimaan ja tulevaisuuteen Kaakonkulmalla.

Korona antaa siihen aikaa ja tilaisuuden. Viritä kiikkustuoli räsymatolle, ota kynä ja paperia esiin ja kirjaa ideat ylös. Kaakonkulman puolueet saavat ilmaisen piristysruiskeen ohjelmaansa yhteisestä idealingostamme.

Tässä minun ehdotuksiani.

Aloitan väestönkasvusta. Tiedämme kokemuksesta, että vähenevä väki tuottaa ja kuluttaa aina vaan vähemmän. Syntyvyyden lisäys on erinomainen keino, mutta valitettavan hidas. Viime vuonna Virolahdella syntyi kuusitoista lasta ja Miehikkälässä kuusi.

Se, että Klamilan koulu pullistelee lapsista, on harhakuva väestötilanteesta.

Selkeästi, ilman poutapilviä, kulmille tarvitaan työtä tekeviä, yrittäviä aikuisia. Sellaisia, jotka perustavat uutta tai saattavat jatkaa vanhaa. Tehokkain tapa olisi tuoda bussilastillinen pohjalaisia, vaikka Klamilan torille.

Bussi kaartaisi pois, pohjalaiset ajelisivat polkupyörillä ympäri pitäjää, ja kotvasen päästä kulmakunnalla tehtäisiin töppösiä, huonekaluja, peltikattoja ja ämpäreitä matalapalkkatyönä. Vuoden päästä nousisi uusi jättimarket esimerkiksi Vaalimaalle.

Todellakin, tuo olisi menneen maailman touhua.

Yksinkertaisinta olisi rekrytoida tänne pysyvästi noin sata, mutta ei alle, pakolaista. Tiedämme että heillä monella on koulutusta ja osaamista, muutakin kuin marjanpoimintaa.

Palaan taas Pohjanmaalle. Erityisesti ruotsinkielinen Pohjanmaa on onnistunut pakolaisten rekrytoinnissa ja kotiuttamisessa. Heillä on ollut tarve saada uusia ruotsinkielisiä suomalaisia. Se porukka vähenee samaan tapaan kuin kaakon kansa.

Siis pakolaiset kotiutetaan täällä uusiksi kaakonkulmalaisiksi, jotka tuovat koko osaamisensa ja yritteliäisyytensä ensin näille kulmille, sitten Kaakkois-Suomen ja lopuksi koko maailman hyväksi. Maailmanlaajuinen verkko www antaa siihen mahdollisuuden.

Tämä olisi oikeastaan kaiken perusta, sillä vähenevälle väelle on muuten tarjolla entistä vähemmän sitä tunnettua vähää, josta on paha antaa.

Kansainvälisyys ja uudistushenki ovat rajaseudulle sopivia ominaisuuksia. On paikallaan näyttää maahan saapuvalle ja siitä lähtevälle, että täällä osataan. Vitsi on osaksi, etten sanoisi suureksi osaksi siinä, että uudistumiseen tarvitaan uusia ihmisiä, uutta väkeä.

Uudet ideat olisivat jo käytössä, jos nykyinen porukka olisi ne toteuttanut. Nykyhetki on tämän väen aikaansaannos.

Tässä alkuun ideoita uuteen valtuuston pyrkiville ehdokkaille ja äänestäjille. Mitäpä tuumit näistä?

ERKKI KUPARI