Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Virolahti uudessa normaalissa

Koronavirus on muuttanut maailmaa lyhytkestoisesti sekä pysyvämmin. Emme tiedä akuutin koronakriisin kestoa tai sitä mitkä korona-ajan ilmiöt jäävät pysyviksi ja

Koronavirus on muuttanut maailmaa lyhytkestoisesti sekä pysyvämmin. Emme tiedä akuutin koronakriisin kestoa tai sitä mitkä korona-ajan ilmiöt jäävät pysyviksi ja mitkä ohimeneviksi.

Radikaalisti muuttuneen toimintaympäristön vuoksi, Virolahden kunnanvaltuusto aloitti syyskuussa kuntastrategian päivityksen. Edellisestä päivityksestä oli vain noin vuosi.

Näkisin, että nyt on tilausta sellaiselle strategialapulle, joka on perinteisen strategian sekä ”korona exit planin” risteytys. Eli parin vuoden suunnitelma, jossa on selkeät valinnat toimenpiteille, jotka näissä muuttuneissa olosuhteissa on virolahtelaisten tulevaisuuden kannalta parhaat.

Tarpeita ja ideoita on paljon, mutta taloudelliset resurssit ovat rajalliset, joten viisautta on valita oikein.

Virolahti on asukaslukuaan suurempi kunta. Erityisesti Vaalimaan ostosmatkailualueen kehittymisellä on Virolahtea laajemmat vaikutuksensa Etelä-Kymenlaaksossa. Vaalimaahan on viime vuosina panostettu todella paljon – tämä valinta on ollut oikea.

Virolahdelle on tullut satoja uusia työpaikkoja, jotka luovat pohjaa myönteiselle väestökehitykselle. Koen, että Vaalimaan kehittäminen on edelleen tärkeää, mutta painopistettä on syytä siirtää enemmän myös asumisviihtyvyyteen ja asukashankintaan.

Asuminen on muutakin kuin rakennus. Koettu asumisviihtyvyys sekä asuinkunnan valitseminen on monitahoinen asia ja ihmisten preferenssit vaihtelevat paljon jo elämäntilanteen vuoksi. Jykevänä perustana asumisviihtyvyydelle ja asukashankinnalle on kunnan toimivat peruspalvelut.

Toki on muitakin merkittäviä tekijöitä, muun muassa harrastusmahdollisuudet, kaupalliset palvelut, rauhallinen ja puhdas elinympäristö. Kunnan toiminnan osalta on toki petrattavaa, mutta moni asia on jo hyvin. Yksi petrattava asia on se missä, miten ja kenelle viestimme Virolahden vahvuuksista asuinpaikkana. Tämä on keskeinen osa kuntamarkkinointia, jossa olemme vasta orastavassa alussa.

Korona on kurittanut monella tapaa. Yritysten taloudellisia vahinkoja tarkasteltaessa Kaakkois-Suomen yritykset ovat kärsineet koronasta suhteellisesti muuta maata enemmän Venäjän rajaliikenteen kiinniolon vuoksi.

Suuri osa Kaakkois-Suomen yrityksistä nojaa vahvasti Venäläisiin asiakkaisiin. Rajaliikenne on pidettävä suljettuna niin kauan kuin se on terveystilanteen vuoksi tarpeen. Mielestäni Kaakkois-Suomen yritysten tulisi saada valtiolta erityistä koronatukea, jotta kriisin jälkeenkin meillä olisi Venäjän isoja markkinoita hyödyntävä yrityskenttä.

Muuttuneet olosuhteet luovat myös mahdollisuuksia. Koronan myötä kotimaan matkailun sekä mökkeilyn arvostus on noussut sekä ihmiset hakeutuvat aktiivisesti luontoon. Samoin ihmiset arvostavat aiempaa enemmän väljyyttä ja turvallisuutta.

Lisäksi korona on vauhdittanut digitalisaatiota sekä etätyön tekemistä. Yhdessä nämä luovat maalle muuttamisen momentumia. Se, että suomalaiset ovat löytämässä uudelleen luontoyhteyttään on mahdollisuus monelle maaseudun kylälle ja kunnalle.

Tervetuloa Virolahdelle!

VELI-MATTI PULLI

Kirjoittaja on Virolahden kunnanjohtaja.