Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Riskejä kannattaa välttää yhteisjahdeissa

Suomalaisten metsästäjien suurin talkootapahtuma, hirvenmetsästys, käynnistyy tulevana lauantaina. Hirvijahti on metsästysmuodoista kaikkein sosiaalisin tapahtuma. Se kokoaa harrastajia yhteen, usein omille

Suomalaisten metsästäjien suurin talkootapahtuma, hirvenmetsästys, käynnistyy tulevana lauantaina. Hirvijahti on metsästysmuodoista kaikkein sosiaalisin tapahtuma. Se kokoaa harrastajia yhteen, usein omille kotikonnuilleen vuosi toisensa jälkeen.

Juuri sosiaalisuudessa ja siinä, että väkeä jahteihin tulee eri puolilta maata, piilee myös alkavan jahtikauden suurin riski. Koronapandemia on saanutkin monet riistanhoitoyhdistykset ja metsästysseurat miettimään omia käytäntöjään tulevia viikonloppuja ajatellen.

Suomen Metsästäjäliitto ohjeisti metsästäjiä jo syyskuussa omilla suosituksillaan, joiden mukaan nyt hirvijahdissa tulisi suosia pienryhmämetsästystä ja esimerkiksi käskynjakoja, jotka voidaan suorittaa etänä tekniikkaa hyväksi käyttäen.

Kaakonkulmalla suosituksia on niin ikään annettu ja seurat ovat omia päätöksiään tehneet. Metsään lähdetään turvallisuus edellä. Jotkut seurat jakavat porukan useampiin pienryhmiin ja metsästys tapahtuu pelkästään koirien avulla, jotkut harrastavat miesajoa, mutta siirtymiset maastossa suoritetaan aina samoissa autoissa ja maskit kasvoilla, kokoontumiset tapahtuvat ulkona ja turvavälit huomioidaan. Tapoja on monia.

Oman riskinsä tänä syksynä tuovat hirvipeijaiset, joita seurat ovat perinteisesti järjestäneet kyläläisille ja maanomistajille. Metsästäjäliitto lähtee suosituksissaan siitä, ettei peijaisia tai hirvikeittotapahtumia tänä vuonna järjestettäisi lainkaan. Tämä suositus on järkevä, koska tapahtumiin osallistuu yleensä iäkkäämpää eli riskiryhmässä olevaa joukkoa.

Harrastuksen takia ei ole syytä sairastua.