Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: P41-päivystyksen tulee jatkua

Pelastustoimen palvelustasosta Kymenlaakson kuntien alueella päättää Kymenlaakson pelastuslaitoksen johtokunta, jonka tällä vaalikaudella muodostavat Haminan, Iitin, Kotkan, Kouvolan (2) ja Miehikkälän

Pelastustoimen palvelustasosta Kymenlaakson kuntien alueella päättää Kymenlaakson pelastuslaitoksen johtokunta, jonka tällä vaalikaudella muodostavat Haminan, Iitin, Kotkan, Kouvolan (2) ja Miehikkälän edustajat.

Pelastuslaitoksen johtokunnan kokouksessa 5.8. päätettävänä oli pelastustoimen palvelutasopäätös vuosille 2021-2024, josta kaikilta pelastustoimen alueen kunnilta oli pyydetty lausunnot etukäteen.

Miehikkälän ja Virolahden kunnat olivat lausunnoissaan edellyttäneet P41-ryhmänjohtajapäivystyksen jatkumista myös palvelutasopäätöskaudella 2021-2024.

Kokouksessa 5.8. päätösesitys oli, että pelastustoimen palvelutasopäätös 2021-2024 hyväksytään ehdotetulla tavalla. Tämä tarkoitti, että Miehikkälä – Virolahden alueella nykyisin toimiva P41-ryhmänjohtajapäivystys lakkautuu 1.1.2021.

Tein päätösehdotukseen muutosehdotuksen, joka kuului: “Pelastustoimen palvelutasopäätös hyväksytään muutoksella, että Miehikkälä – Virolahti alueen P41-ryhmänjohtajapäivystysjärjestelmää ei lopeteta 1.1.2021.”

Haminan edustaja Tero Jaakkola kannatti ehdotustani. Seurasi äänestys, jonka Teron kanssa hävisimme äänin 4-2.

Jätin päätökseen eriävän mielipiteen, jota samoin kuin muutosehdotustanikin perustelin ensinnäkin Miehikkälän ja Virolahden kuntien antamilla lausunnoilla, joissa edellytetään ryhmänjohtajajärjestelmän jatkumista.

Toiseksi P41 on Miehikkälä – Virolahti alueen ainut ympärivuorokautisesti varallaolossa oleva pelastustoimen resurssi pois lukien monitoimiyksikkö.

Jos P41-ryhmänjohtajapäivystysjärjestelmä lopetetaan, alueelle jää vain monitoimiyksikkö, joka tosiasiallisesti on suuren osan vuorokaudesta poissa Mi–Vi-alueelta.

Käytännössä monitoimiyksikkö ei pysty korvaamaan päivystävää ryhmänjohtajaa. Vakavammassa onnettomuustilanteessa monitoimiyksikön henkilöstö on sidottu potilaan hoitotoimiin, ei johtajuuteen tilannepaikalla.

Kolmanneksi alkujaan ammattijohtamiseen perustuneen P41-ryhmänjohtajapäivystyksen tarpeen ydin on ollut nimenomaan turvata onnettomuustilanteissa paikallisten palokuntien johtamiskyky, johon liittyy oleellisesti vastuun ottaminen, sen kantaminen sekä paikallistuntemus.

Palvelutasopäätöksessä esitettyyn ryhmänjohtajajärjestelmän lopettamiseen liittyykin kiinteästi Mi–Vi-alueen vapaaehtoisten sopimuspalokuntien (Miehikkälä, Virojoki, Virolahti kk, Ravijoki ja Klamila) ryhmänjohtajille siirtyvä kohtuuton vastuu tilannepaikan johtamisesta onnettomuuspaikoilla.

Vastuun suuruutta korostaa se, että seuraavan päivystävän ammattihenkilön saapumiseen onnettomuuspaikalle Haminasta tai Kotkasta kuluu 30-60 minuuttia.

Vastuun kohtuuttoman kasvamisen näkökulmasta on täysin ymmärrettävää, ettei vapaaehtoisella pohjalla toimiva sopimuspalokuntalainen ryhmänjohtaja halua ottaa vastuulleen tilanteen johtamista tunniksi tai edes puoleksi, jos silmien edessä roihuaa asuntopalo ja ihmishenkiä on vaarassa.

Siten halukkuus jatkaa sopimuspalokuntatoiminnassa, jos P41 ympärivuorokautinen ryhmänjohtajajärjestelmä lopetetaan, on MI–VI-alueen pelastustoimen palvelukyvyn kannalta kriittinen tekijä.

Sopimuspalokuntatoiminnan hiipuminen olisi suuri turvallisuusriski Miehikkälä – Virolahti alueen väestölle.

Pelastuslaitokselta on esitetty palvelutason turvaamiseen Mi–Vi-alueella, että virka-aikana alueella liikkuvien pelastusammattilaisten kohdalla voitaisiin tarkastella heidän osallistumistaan palvelutason turvaamiseen alueella.

Esitys on hämmentävä, koska kaikki tiedämme, ettei vahinko tule kello kaulassa – ei siis myöskään aina virka-aikana.

Miehikkälä – Virolahden pelastusyksiköt tarvitsevat siis edelleenkin toimintansa voimavaraksi ympärivuorokautisesti päivystävän P41-ryhmänjohtajajärjestelmän.

Kustannusten hallitsemisen näkökulmasta esitin, että P41-ryhmänjohtajapäivystyksen kustannusten osalta tarkasteltaisiin kustannuksia ja niiden syntymistä laajemmin päivystysten eri tasoilla.

Tarja Alastalo

Kymenlaakson pelastuslaitoksen johtokunnan jäsen,

Kunnanhallituksen puheenjohtaja, Miehikkälä