Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Zsarin vaikeudet eivät yllätä ketään tänä vuonna

Outletkylä Zsaria pyörittävän Zsar Oy:n ajautuminen selvitystilaan ei ole kovin yllättävä uutinen. Oikeastaan enemmän yllätys olisi ollut, jos tällaisena aikana

Outletkylä Zsaria pyörittävän Zsar Oy:n ajautuminen selvitystilaan ei ole kovin yllättävä uutinen. Oikeastaan enemmän yllätys olisi ollut, jos tällaisena aikana toiminta olisi jatkunut ennallaan.

Yrityksiä on koeteltu tänä vuonna kovalla kädellä, mutta yrityksiä, joiden toiminta perustuu osittain tai kokonaan Venäjän turismiin, on lyöty oikein olan takaa.

Zsar outletkylän toiminta ei perustu kokonaan itäturismiin, mutta on selvää, että pelkästään kotimaisin matkailijavoimin kylän toiminta ei voi olla tavoitteiden mukaista.

Vaalimaan outletkylässä toimivat liikkeet perustavat toimintansa tiettyyn matkailijavolyymiin. Tänä vuonna Zsar asetti tavoitteeksi miljoona kävijää, mutta siitä ollaan nyt jäämässä selvästi.

Ennen kaikkea ostoskylässä toimivia liikkeitä kiinnostaa kuitenkin se, kuinka paljon matkailijat kuluttavat rahaa käydessään ostoskylässä. Tässä suhteessa venäläisen ja suomalaisen kävijän kohdalla on selvä ero. Venäläinen jättää jälkeensä jonkin verran suomalaista paksumman setelitukon. Kun tämä on nyt kaikki poissa ostoskylässä toimivilta liikkeiltä, aletaan olla hiljalleen ongelmissa.

Zsar Oy:n suurin ongelma on rahoituksen kapeus. Yritys onkin ollut keväästä saakka liikkeellä uusien rahoittajien löytämiseksi. Leveämmät hartiat antaisivat lisää pelivaraa tulevaisuuteen. Tilanteen tekee kuitenkin erityisen haastavaksi se, että itäraja on ja pysyy toistaiseksi kiinni.

Nyt pitää jollakin tavalla selviytyä tästä kriisistä ja tehdä tulosta sitten myöhemmin. Jos sitä ei tee Zsar Oy, sen tekee joku muu.