Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Sähkönjakelun turvaaminen tärkeätä

Uusi suurjännitelinja Haminan ja Virojoen välille on kovaa vauhtia valmistumassa. Kaakon Alueverkko Oy:n hanke maksaa viitisen miljoonaa euroa, mutta investointi

Uusi suurjännitelinja Haminan ja Virojoen välille on kovaa vauhtia valmistumassa. Kaakon Alueverkko Oy:n hanke maksaa viitisen miljoonaa euroa, mutta investointi tähtää sähkönjakelun turvaamiseen tuleviksi kymmeniksi vuosiksi.

Viime helmikuussa alkaneet työt moottoritien reuna-alueella ovat sujuneet muutamia vastoinkäymisiä lukuun ottamatta hyvin. Linja valmistuu ja parhaillaan maastoon asennetaan vielä muutama sähköpylväs ja vedetään sähköjohtoja.

110 kV:n sähköverkon rakentamisessa on kysymys sähköhuollon turvaamisesta. Nykyisin Kaakonkulmalle tulee vain yksi syöttöjohto ja se tarkoittaa, että jos jotakin tapahtuu tai tarvitaan huoltotoimenpiteitä, sähköt joudutaan katkaisemaan asiakkailta tilanteen mukaan.

Toinen syöttöjohto mahdollistaa, että katkoja ei niin paljo synny, koska sähköä voidaan toimittaa tarvittaessa toista linjaa pitkin. Suurjännitelinjat tehdään aina puustovapaina eli myrskytuhoista tämän verkoston ei odotetakaan kärsivän.

Kaakon Alueverkko on rakentamassa Etelä-Kymenlaaksoon kokonaisuuden, jolla sähkötoimitukset pystytään turvaamaan lähes koko alueella entistä paremmin. Toisen osakokonaisuuden, Kotkan pohjoispuolelta Juurikorvesta Haminan pohjoispuolelle Vehkjärvelle, urakkakilpailutus on alkamassa.

Sähkönjakelun turvaaminen on tärkeä osa koko yhteiskunnan toimintaa. Sähköyhtiöt ovat joutuneet viime vuosina tekemään todella paljon verkostojensa eteen. Valitettavasti se näkyy sitten sähkön siirtohintojen rajuinakin korotuksina. Asiasta voitaisiin käydä laveampaakin keskustelua; kenelle vastuu infrastruktuurista lopulta kuuluu.