Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Pelastustilanteiden johtaminen turvattava

Kymenlaakson pelastuslaitos on lopettamassa ensi vuoden alussa niin sanotun P41-ryhmäjohtajajärjestelmän Virolahden ja Miehikkälän alueella. Tämä tarkoittaa sitä, että onnettomuustilanteissa johtovastuu

Kymenlaakson pelastuslaitos on lopettamassa ensi vuoden alussa niin sanotun P41-ryhmäjohtajajärjestelmän Virolahden ja Miehikkälän alueella. Tämä tarkoittaa sitä, että onnettomuustilanteissa johtovastuu ei enää välttämättä olisi pätevien päivystäjien käsissä, vaan vetovastuu olisi ensimmäiseksi paikalla saapuvalla monitoimiyksikön palomiehellä tai vapaapalokunnalla.

Kaakon kaksikon kunnat ovat jo pitempään ihmetelleet tällaisia aikomuksia. Ensin Kympe perusteli suunnitelmiaan valtakunnallisilla vaatimuksilla ja kustannussäästöillä, mutta on nyt avannut kantaansa hieman tarkemmin.

Lausunnossaan se toteaa muun muassa, että “Pelastuslaitos selvittää mahdollisuutta hyödyntää Mi–VI-alueella virka-aikana liikkuvien viranhaltioiden käytön tehostamista osallistua pelastustehtäville. Virka-aikana tilastollisesti on eniten pelastustehtäviä.”

Lausunnon muotoilu on varsin erikoinen. Jo ikivanha sanontakin muistuttaa, ettei onnettomuus tule koskaan kello kaulassa. Eikä siten myöskään välttämättä virka-aikana. Kukas niissä tapauksissa tilanteita sitten johtaa?

Kunnat ovat syystäkin huolissaan palvelutason heikentymisestä tässä suhteessa. Kaakonkulma on maaseutua pitkine välimatkoineen, joten avun saaminen voi ylipäätään kestää. Lisäksi täällä on omia erityispiirteitä, kuten E18-moottoritie, itäraja ja Vaalimaa liikekeskuksineen, joten ammattipätevyyden osaavaa tilannejohtamista on syytä olla saatavilla.

Uutta palvelutasopäätöstä ei ole syytä hyväksyä ennen kuin tämä epäkohta on siinä kirjattu oikein. Säästöjä varmasti tarvitaan, mutta ei tässä kohdassa.