Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Opettajien lomautukset samalle viivalle

Kaakon kaksikon sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyväksyi viime perjantaina, ehkä hieman yllättäen, neljän miehikkäläläisopettajan oikaisuvaatimukset, joissa nämä vaativat lomautustensa perumista. Lomautuksista

Kaakon kaksikon sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyväksyi viime perjantaina, ehkä hieman yllättäen, neljän miehikkäläläisopettajan oikaisuvaatimukset, joissa nämä vaativat lomautustensa perumista.

Lomautuksista päätti Miehikkälän kunnanhallitus toukokuun alussa viime keväänä. Syy lomautustarpeeseen oli koronatilanteen aiheuttama sopeuttamistarve kunnan taloudessa. Kunnanhallitus asetti tuolloin kaikki työntekijänsä, myös opettajat, samalle viivalle eli lomautukset koskevat kaikkia.

Virolahdella asia nähtiin hieman toisin. Siellä opettajat rajattiin lomautusten ulkopuolelle. Perusteena oli lähinnä se, että etäopetukseen siirtyminen aiheutti opettajille paljon ylimääräistä työtä ja uuden opettelua.

Kaakon kaksikon sivistystoimea hallinnoi Virolahden kunta, mutta Miehikkälän opettajat ovat kuitenkin Miehikkälän palkkalistoilla. Opetustoimi järjestetään siis ostopalveluna kuntien kesken.

Tämä aiheuttaa nyt jossain määrin ongelmallisen tilanteen siinä suhteessa, etteivät kaikki opettajat ole samalla viivalla. Samalla tavalla lautakunnan päätös merkitsee, että kaikki Miehikkälän opettajatkaan eivät ole samalla viivalla. Päätöksen mukaan neljää opettajaa ei lomautettaisi, mutta loput kylläkin.

Nähtäväksi jää mitä Virolahden kunnanhallitus ensi maanantaina päättää. Miehikkälän hallitus on jo kehottanut virolahtelaisia kollegoitaan käyttämään asiassa otto-oikeutta, jolla lautakunnan päätös voidaan perua.

Jos näin käy, silloin palataan keväällä päätettyyn, mutta kahden kunnan opettajien eriarvoista kohtelua samassa asiassa sekään päätös ei mihinkään poista.