Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Kivinavetta tulossa tiensä päähän

Monet pitävät kivinavettana tai vanhana leipomona tunnettua vanhaa rakennusta Virojoen maamerkkinä. Eivätkä syyttä. Onhan se liki ensimmäinen näkymä, jonka vierailija

Monet pitävät kivinavettana tai vanhana leipomona tunnettua vanhaa rakennusta Virojoen maamerkkinä. Eivätkä syyttä. Onhan se liki ensimmäinen näkymä, jonka vierailija saa silmiensä eteen, kun kylälle ajelee.

Nyt näyttää siltä, että kivinavetan tie on katseltu loppuun. Kymen Seudun Osuuskauppa julkisti maanantaina aikataulun, jonka mukaan rakennus puretaan ennen lokakuun puoliväliä uuden ABC-mittariaseman tieltä. Purkuluvan Osuuskauppa haki ja sai jo viime vuoden puolella ilman sen kummempaa metelöintiä.

Rakennus ei ole kovin hyvässä kunnossa. Siksi sille on ollut vaikea keksiä uusiokäyttöä – ainakaan ilman raskaita korjaustoimia.

Olisiko sellainen mahdollisuus kuitenkin edelleen olemassa? Voitaisiinko rakennus pitää ja tehdä siitä vaikka matkailupiste kahviloineen, tai sitten jotakin ihan muuta?

Kun Osuuskaupan uutinen maanantaina julkaistiin, se aiheutti heti virolahtelaisissa tuntuvan reaktion. Uutista kommentoitiin monella suulla muun muassa Kaakonkulman Facebook-sivuilla.

Vanhan hävittäminen on aina surullista. Tämä 1800-luvulla rakennettu rakennus on vuosikymmenten saatossa toiminut paitsi navettana myös meijerinä, lihakauppana, kahvilana ja rautakauppana. Viimeisimpänä siinä toimi Virojoen Leivän leipomo, joka lopetti toimintansa syksyllä 2016.

Jos joku haluaa vielä Osuuskaupan purkutoimet estää, nyt on juuri se aika. Sitä ei kukaan tiedä, suostuuko liike vielä neuvottelemaan, kun neljään vuoteen tarjokkaita vuokralaisia tai ostajia ei ole ilmaantunut. Ehkä Virolahden kunta voisi asiaan parhaiten vaikuttaa, jos se kunnassa katsotaan tarpeelliseksi.