Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Uusittavana oleva metsäohjelma haluaa paljon

Kaakkois-Suomeen päivitettävä metsäohjelma tulee ulottumaan tavoitteiltaan lähes jokaiseen asiaan, joihin nykyisessä metsätaloudessa törmätään. Se, että ilmastoasiat, metsien monimuotoinen käyttö ja

Kaakkois-Suomeen päivitettävä metsäohjelma tulee ulottumaan tavoitteiltaan lähes jokaiseen asiaan, joihin nykyisessä metsätaloudessa törmätään. Se, että ilmastoasiat, metsien monimuotoinen käyttö ja muun muassa vesiensuojelu otetaan nyt entistä ponnekkaammin esille, lisää haasteita tuleville metsäsuunnitelmille.

Metsäohjelmaa ovat päivittämässä monet eri tahot, joista tärkeimpinä tietenkin metsänomistajat. Mukana on kuitenkin joukko muitakin toimijoita, joita suomalaiset metsät kiinnostavat tulevaisuudessa ehkä vielä nykyistäkin enemmän.

Metsissä on varmasti monenlaista hyödyntämätöntä potentiaalia, mutta Suomessa muun muassa jokamiehenoikeudet ovat jo nyt niin laajat, että esimerkiksi virkistyskäytön lisäämiselle on vaikea nähdä laajoja uusia muotoja. Toki hyviä ideoita sillekin puolelle saattaisi vielä sopia lisää.

Metsien monimuotoisempi käyttö kiinnostaa monia metsänomistajia, joten metsäohjelman päivittämisen ohella puhutaan paljon koulutustarpeista. Esimerkiksi ilmastonsuojelu on sektori, jossa tarvitaan kaikkien hyvää yhteistyötä ja se tulee ymmärryksen kautta. Metsien rooli hiilinieluina on tärkeä. Samalla metsien ekosysteemejä on mahdollista edelleen kehittää, kuten muun muassa Virolahdella on tehty.

Kaiken tällaisen takana pitää kuitenkin olla selvä tietoisuus siitä, kuka metsät omistaa. Yksityismetsien järkevää taloudellista käyttöä ei tule estää uusilla ohjelmilla tai muillakaan toimenpiteillä. Kehitystyön avainroolissa ovat nimenomaan suomalaiset metsänomistajat ja niin tulee olla jatkossakin.