Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Mopo laajentaa reviiriä, mutta mihin suuntaan?

Nuorison kiinnostus lähteä kotipihaa pitemmälle kasvaa iän myötä. Ensimmäisenä välineenä on polkupyörä, viidentoista ikäisenä mopo. Nämä kuuluvat kasvavan nuoren itsenäistymisprosessiin,

Nuorison kiinnostus lähteä kotipihaa pitemmälle kasvaa iän myötä. Ensimmäisenä välineenä on polkupyörä, viidentoista ikäisenä mopo. Nämä kuuluvat kasvavan nuoren itsenäistymisprosessiin, vaikka kaikki eivät mopoista kiinnostuisikaan – ehkä odotetumpaa on auton rattiin pääseminen.

Varsinkin mopo laajentaa nuoren reviiriä kodin ulkopuolelle, mutta se ei takaa kehityksen menevän hyvään suuntaan, kuten nyt on saatu kuulla moponuorten koheltamisesta.

Nuoret tarvitsevat tilaa itsenäistymiselle, mutta mopoikäisille tekisi hyvää ihan oma harrastekerho. Mopokerhon tai -pajan perustaminen olisi hyvä juttu, mutta rahastakin se on usein kiinni.

Ajattelematon kurvailu mopoilla herättää närkästystä vanhemmissa ihmisissä. Nuoret tarvitsisivat asiallista ja ystävällistä ohjausta. Vanhemmilla on tietysti kasvatusvastuu, mutta oma roolinsa on koululla ja muilla toimijoilla. Tärkeää on se, että nuori oppii ymmärtämään vastuunsa ja käyttäytymään yhteisten sääntöjen mukaan. Nuoruuteen kuitenkin kuuluu rajojen kokeilu, joskus ikävälläkin tavalla, jolloin he tarvitsevat ohjausta.

Sitä voisi tarjota vanhempien ohella esimerkiksi kunnan nuorisotyön ja harrastustoiminnan yhteistyö. Mopo- tai moottorikerho, tahi autourheilukerho voisi tehdä kunnallisen nuorisotyön kanssa yhteistyötä. Tästä on esimerkkejä pääkaupunkiseudulta ja muualtakin maasta.

Jos tällainen yhteistyö nostaisi päätään Kaakonkulmalla, sitä voisi tervehtiä ilolla. Silloin ainakin se motorisoiduista ajopeleistä kiinnostunut nuorisojoukko saisi mielekästä, ohjattua tekemistä.