Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Ehdoton ei uudelle turvetuotannolle

Vuosia kestäneen luparuljanssin jälkeen nyt on menossa kolmas kesä, kun Kotkan Energia Oy nostaa turvetta Virolahden Huosiossiolta. Ympäristöviranomaiset ovat käyneet

Vuosia kestäneen luparuljanssin jälkeen nyt on menossa kolmas kesä, kun Kotkan Energia Oy nostaa turvetta Virolahden Huosiossiolta. Ympäristöviranomaiset ovat käyneet paikan päällä tekemässä valvontaa ja tarkastuksia, eikä toiminnasta ole tähän mennessä löytynyt mitään suurta huomautettavaa.

Samaan aikaan kuitenkin vastustus turvetuotantoa kohtaan kasvaa. Viimeksi tällä viikolla Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra nosti esille mahdollisuuden, että turpeen käytöstä luopuminen voitaisiin toteuttaa nopeutetusti.

Perusteluissa nähdään tärkeimpänä, että tällä hetkellä turpeen poltto synnyttää Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä lähes 12 prosenttia, mutta sen osuus Suomen työllisyydestä on vain noin 0,1 prosenttia. Yhtälö ei tue millään tavoin kestävän kehityksen periaatteita. Keskustelu asiasta tulee varmasti jatkumaan.

Vastakkain ovat siis ilmastopolitiikka, ympäristöarvot ja toisaalta se, miten turve pystytään korvaamaan. Sitran työpaperi listaa viisi keinoa reilun siirtymän edistämiseen sekä antaa suosituksia tilanteessa, jossa suomi etsii keinoja tavoitella hiilineutraaliutta. Ilman yhteiskunnan tuntuvaa tukea järkevään lopputulokseen ei päästä.

Vakka Huosiossuolla on nyt kaikki kunnossa, eikä näköpiirissä ole mitään sellaista, miksi niin ei olisi tulevaisuudessakin, on turve polttoaineena kuitenkin tullut tiensä päähän.

Tässä tilanteessa uusia tuotantoalueita ei ole mitään syytä enää avata. Näin ollen muun muassa Miehikkälän ja Luumäen raja-alueelle suunnitellulle Vapo Oy:n uudelle turvekentälle ei ole mitään syytä myöntää lupia.