Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Koronan vaikutukset näkyvät viiveellä

Kunnat saivat viime perjantaina tärkeää tietoa, kun hallitus julkisti lisätalousarvionsa ja sen yhteydessä 1,4 miljardin euron tukipaketin kunnille. Siltikään kaikki

Kunnat saivat viime perjantaina tärkeää tietoa, kun hallitus julkisti lisätalousarvionsa ja sen yhteydessä 1,4 miljardin euron tukipaketin kunnille. Siltikään kaikki palaset eivät ole lähimainkaan kohdallaan, sillä loppuvuosi on täynnä muuttuvia tekijöitä. Koronan todelliset vaikutukset kuntataloudessa nähdäänkin vasta tulevina tilikausina.

Kaakon kaksikon kunnissa tiedot kuntakohtaisesta tuesta otettiin vastaan tyytyväisyydellä. Virolahti on saamassa 570 000 euroa ja Miehikkälä noin 400 000 euroa.

Kun samaan aikaan Virolahti on näillä näkymin menettämässä noin 587 000 ja Miehikkälä 489 000 euroa verotuloja budjetoituun verrattuna, on valtion kunnille myöntämä kompensaatio tervetullut apu. Kiinteistöverotuloja laskelmissa ei ole mukana.

Kun tiedetään, että samaan aikaan Kymsote on siirtänyt hoitojaan tulevaisuuteen, eikä siis laskuta kuntia normaalisti, ja henkilöstön lomautuksetkin pienentävät kuntien menoja, yhtälö voisi näyttää jopa kelvolliselta.

Todellisuudessa Kymsoten palvelujen siirtyminen tulevaisuuteen vaikuttaa tuleviin tilikausiin. Kukaan ei myöskään vielä tiedä mitä syksy ja mahdollinen koronan toinen aalto tarkoittavat. Erityisesti Virolahdella yrityksille annetut helpotukset tonttivuokrissa näyttelevät myös melkoista siivua tulojen menetyksinä. Työttömyys on kasvussa ja se vaikuttaa viiveellä verotuloihin. Ja paljon muitakin liikkuvia osia on olemassa.

Koronaepidemian todelliset vaikutukset voidaan siis laskea tarkalleen vasta muutaman vuoden kuluttua. Olettaen tietenkin, että olemme siihen mennessä päässeet viruksesta lopullisesti.