Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Kivi ei kaakosta heti lopu

Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) johtama kolmivuotinen kiviainesten ja luonnonkivikohteiden etsintäprojekti toi paljon uutta tietoa Kaakonkulman kivitilanteesta. Ylämaalta löytyi tummaa graniittia, jonka

Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) johtama kolmivuotinen kiviainesten ja luonnonkivikohteiden etsintäprojekti toi paljon uutta tietoa Kaakonkulman kivitilanteesta.

Ylämaalta löytyi tummaa graniittia, jonka olemassaoloa on tähän asti lähinnä arvailtu. Virolahdelta taas löytyi pyterliitille eli punaiselle graniitille uusia mahdollisia varantokohteita.

Molemmat löydökset ovat merkittäviä tulevaisuutta ajatellen. Tutkimuksia tarvitaan toki vielä lisää, mutta esimerkiksi Ylämaan tumma graniitti voi tuoda tullessaan uutta yritystoimintaa. Löydökset ovat GTK:n mukaan lupaavia. Sama pätee tietenkin Virolahdelle tehtyihin uusiin esiintymiin.

Vaikka syritystoiminnan aloittamiseen on toki vielä pitkä matka, uudet löydökset antavat uskoa alueen kiviteollisuuden ja korukiviteollisuuden jatkumiselle. Perinteet sillä saralla ovat Kaakonkulmalla merkittävät. Esimerkiksi Ylämaan ruskea graniitti on Suomen louhituin graniittikivilaji tällä hetkellä.

Kolmivuotisen projektin aikana Kaakkois-Suomessa etsittiin kallioalueita, jotka soveltuvat kalliomurskeen ottopaikaksi tai luonnonkiven raaka-ainelähteiksi. Luonnonkiveä voidaan käyttää muun muassa rakentamisessa hyödynnettäviin kivilaattoihin ja mursketta tarvitaan taas muun muassa tienrakennuksessa.

Kaiken kaikkiaan projektissa käytiin läpi lähes 900 kallioaluehavaintoa ja otettiin parikymmentä kivinäytettä lujuustestejä varten. Projektin tuloksena löytyi parikymmentä korkealaatuista kalliokiviaineskohdetta.

Kaakonkulmalla on myös se etu, että täällä on tilaa. Pitkäaikaiseen kiviainestuotantoon soveltuvat sellaiset alueet, jotka sijaitsevat sutuskeskusten ulkopuolelle.