Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipiteet: Vastine kirjoitukseen ”Nuorisotyötä ja apua Virojoelle”

Nuorilla on ollut aina omat juttunsa ja niin pitää ollakin. Se kuuluu tiettyyn ikäkauteen, joka meitä kaikkia on joskus kohdannut.

Nuorilla on ollut aina omat juttunsa ja niin pitää ollakin. Se kuuluu tiettyyn ikäkauteen, joka meitä kaikkia on joskus kohdannut.

Toisille itsenäistyminen ja oman tahdon löytyminen vaativat enemmän aikaa ja rajojen etsimistä kuin toisille. Kukaan meistä ei ole samanlainen, eikä kukaan meistä voi yksin muuttaa asioita, vaan siihen tarvitaan kaikkien yhteistä tahtoa. Niin nuorten kuin vanhempien, viranomaisten kuin päättäjien, työntekijöiden kuin vapaaehtoisten.

Virolahden kunnan nuorisotoimen henkilöstöresurssit ovat minimaaliset. Yksi henkilö 0,3 ja toinen 0,4 henkilötyövuotta eli ei edes yhtä kokonaista henkilöä.

Työvoiman niukkuus on väistämättä vaikuttanut siihen, että nuorisotoimessa ei ole pystytty ottamaan täysimääräisenä käyttöön kaikkia niitä menetelmiä, joita nuorisotoimi voisi tarjota paikallisille nuorille.

Vastauksena viimeviikkoiseen kirjoitukseen ja keskustelun herättämiseksi haluan esittää oman näkemykseni tilanteesta.

Nuorisotyössä on paljon asioita, joihin ei voi vaikuttaa kiireellisillä hätäaputoimenpiteillä ja kielloilla, vaan ne tarvitsevat pitkäaikaista, useamman vuoden kestävää asennekasvatusta kokonaisten ikäluokkien osalta.

Virolahden sivistys- ja hyvinvointilautakunnalle olin ehtinyt valmistelemaan ehdotuksen nuorisokoordinaattorin palkkaamisesta, mutta päätöksenteko on jäänyt ”koronan jalkoihin”. Vaikka yksi ihminen ei pystykään kaikkea tekemään, niin aina tarvitaan ihminen, jolla on aikaa ja osaamista panostaa tärkeisiin asioihin sataprosenttisesti.

Jos sama henkilö tulee nuoria vastaan nuorisotilalla, eri tapahtumissa, koulun toiminnassa, ohjaamossa koulutus- ja työasioiden merkeissä, on muidenkin asioiden hoitaminen helpompaa puolin ja toisin.

Lähitulevaisuudessa päättäjät voisivat viedä eteenpäin kunnan nuorisotoiminnan kehittämisehdotusta lisätyövoiman saannista.

Yhteisesti voitaisiin sopia, kuten monilta tahoilta on tullut ehdotuksia, että mopoilla voi liikkua päivisin ja iltaisin. Kylällä pitää kuitenkin hiljentyä viimeistään kello 22-23, jotta kaikille kylän asukkaille turvataan ja taataan riittävät yöunet.

Sari Rasi

Virolahden kunnan nuorisotoimi vapaa-aikapalvelupäällikkö