Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Viljelijöilläkin erilainen kevät tänä vuonna

Viljelijöiden kevät on ollut tänä vuonna kovin toisenlainen kuin on totuttu. Esimerkiksi täällä Kaakonkulmalla monet viljelijät ovat saaneet kevättyönsä jo

Viljelijöiden kevät on ollut tänä vuonna kovin toisenlainen kuin on totuttu. Esimerkiksi täällä Kaakonkulmalla monet viljelijät ovat saaneet kevättyönsä jo tehtyä, kun niin sanottuna normaalikeväänä töihin olisi vasta lähdetty tai oltaisiin lähdössä.

Lumeton talvi mahdollisti sen, että pelloille päästiin aikaisin. Sulamisvesiä ei ole ollut tavalliseen tapaan liikkeellä käytännössä lainkaan. Kun säät ovat olleet myös tuuliset, pellot ovat kuivuneen nopeasti.

Tosin äitienpäivän jälkeiset sateet keskeyttivät viljelytyöt monin paikoin. Toisaalta vettä on kaivattukin, sillä pellot ovat olleet viime aikoina kuivia.

ProAgrian tiistaina antaman kasvutilannekatsauksen mukaan kevätviljojen kylvöt olivat ehtineet eteläisessä Suomessa yli puolivälin, paikoin ne on jo tehty kokonaan tai ovat aivan lopuillaan. Täysin vedenpitävää arviota kylvöjen etenemisestä ei voi antaa, koska tilanne vaihtelee jopa tila- ja peltokohtaisesti.

Talvella pelättiin, että lumeton talvi koettelee syysviljoja, mutta tällä hetkellä näyttäisi siltä, että pahimmilta tuhoilta on vältytty. Tietenkin paikallisia eroja löytyy myös tässä suhteessa. Mahdolliset yöpakkaset ja viileät yöt hidastavat tällä hetkellä syysviljojen, nurmien ja monivuotisten puutarhakasvien, sekä myös uusien kylvöksien kasvuunlähtöä. Hitaan lähdön etuna on kuitenkin se, että kasvustot ovat säästyneet merkittäviltä hallavaurioilta.

Lopulliset arviot tämän vuoden viljasatojen onnistumisesta voidaan tehdä vasta syksyllä. Toivoa sopii, että paikallinen ja yleisemmin kotimainen alkutuotanto onnistuu hyvin. Asia on ollut tapetilla koronan takia nyt enemmän kuin vuosiin.