Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Koulujen avaaminen vaatii tarkkaa seurantaa

Tulevan viikon kuuma puheenaihe on koulujen siirtyminen jälleen lähiopetukseen. Valtioneuvosto linjasi, että koulut voivat palata lähiopetukseen 14. toukokuuta alkaen. Päätöstä

Tulevan viikon kuuma puheenaihe on koulujen siirtyminen jälleen lähiopetukseen. Valtioneuvosto linjasi, että koulut voivat palata lähiopetukseen 14. toukokuuta alkaen. Päätöstä on ihmetelty ja arvosteltu, eikä syyttä. Vaarana on, että kouluista kehittyy viruslinkoja, joiden takia koronaepidemia Suomessa pahenee.

Varsin monet ovat ihmetelleet sitä, miksi koulut pitää avata pariksi viikoksi, kun edessä häämöttävät jo kesälaitumet. Avaamisesta päättänyt valtioneuvosto perusteli kantaansa sillä, että koronaepidemia ei anna aihetta jatkaa poikkeusoloja. Toisaalta lapset ja nuoret eivät sairastu yhtä helposti ja tarvitsevat sosiaalista kanssakäymistä.

Sinänsä hyviä perusteluja, mutta taudin laadun huomioon ottaen kuitenkin varsin ihmeellisiä. Opetustoimi oli jo saatu viritettyä etäopetuksen moodille, joten miksi purkaa toimivaa järjestelmää tässä vaiheessa? Miksi ei odottaa paria viikkoa ja mennä kesälomien yli, kun tilanne voisi sitten olla jo paljon parempi? Näin on monissa muissa maissa tehtykin.

No, päätökset on pöytään nuijittu, joten näillä mennään. Nyt lähiopetukseen palattaessa on vaan oltava erityisen tarkkana. Koulut ovatkin järjestämässä mahdollisuuksien mukaan luokkiin väljyyttä. Opetustiloja järjestellään uudelleen, ruokailuja ja välitunteja porrastetaan. Oppilaat pysyvät samoissa luokkahuoneissa, eivätkä siirry luokasta toiseen. Hygieniaan kiinnitetään paljon huomiota.

Nähtäväksi jää, riittävätkö nämä toimenpiteet vai saammeko kesään mennessä käsiimme uuden ja pahemman korona-aallon. Toivottavasti me kaikki epäilijät olemme väärässä.