Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Ponnahduslautana Erasmus+

Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma, jonka tarjoama taloudellinen tuki edistää tasavertaista osallistumista. Ohjelma tarjoaa mahdollisuuden kansainväliseen

Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma, jonka tarjoama taloudellinen tuki edistää tasavertaista osallistumista. Ohjelma tarjoaa mahdollisuuden kansainväliseen toimintaan ja oman osaamisen laajentamiseen sekä maailmankuvan avartamiseen.

Nuorten osallistuminen on pysyvä painopiste ohjelmassa, ja sitä korostetaan myös eurooppalaisessa nuorisostrategiassa. Teema on toistuva projekteissa, ja nuorten parissa tehtävässä nuorisotyössä.

Erilaiset projektit auttavat osallistujia löytämään itsestään uusia lahjakkuuden muotoja, herättelevät nukkuvaa luovuutta, sekä vahvistavat yhteisöllisyyttä. Osallistujat saavat uusia positiivisia elämyksiä, vahvistavat itsetuntoaan ja oppivat toimimaan osana ryhmää. Organisaatiotasolla kansainvälinen toiminta lisää vetovoimaisuutta, ja tuo mahdollisuuden tietotaidon jakamiseen.

Vastikään Islannissa pidetyssä yhteispohjoismaisessa seminaarissa pureuduttiin osallisuuteen ja osallistumiseen; miten ja miksi nuoret saadaan mukaan eurooppalaisiin nuorisohankkeisiin?

Osallistuminen on laaja aihe, se voi sisältää monia näkökohtia, kuten osallisuus, nuorisojärjestöjen osallistuminen, paikallinen, poliittinen ja yhteiskunnallinen osallistuminen.

Seminaari tarjosi työkaluja ja hyviä käytänteitä nuorten osallistumisen tukemiseen, ja paikallisen toiminnan vaikuttavuuteen.

Euroopan solidaarisuusjoukot on uusi Euroopan unionin liikkuvuusohjelma, jossa nuoret saavat äänensä kuuluviin ja pääsevät toteuttamaan tasa-arvoisempaa ja oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa sekä paikallisesti, että Euroopan laajuisesti.

Ohjelma jakautuu kolmeen eri vaihtoehtoon: vapaaehtoistyö, solidaarisuusprojektit, harjoittelu ja työ.

Vapaaehtoisena nuori työskentelee voittoa tavoittelemattomassa, paikallista yhteisöä hyödyttävässä toiminnassa ulkomailla tai kotimaassa. Osallistuja tuo toimintaan kansainvälistä väriä, oman osaamisensa, ja oppii samalla uutta.

Solidaarisuusprojektit ovat nuorten ideoimaa ja toteuttamaa paikallista toimintaa. Ne kannustavat aktiivisuuteen kansalaisina, ja antavat mahdollisuuden tehdä jotain konkreettista, esimerkiksi oman toimintaympäristön tai yhteisöön vaikuttavan asian parantamiseksi

Solidaarisuusjoukoissa on mahdollista tehdä ulkomailla ja kotimaassa työ- tai harjoittelujakso, jonka palkan maksaa työnantaja.

Molemmat ohjelmat edistävät tasapuolisuutta ja helpottavat heikommassa asemassa olevien osallistumismahdollisuuksia. Tällaisia syitä voivat olla mm. vammaisuus, taloudelliset tai sosiaaliset esteet, ja maantieteelliset esteet; syrjäisiltä alueilta tai maaseudulta kotoisin olevat, syrjäseutualueilla elävät.

Meillä täällä Kaakonkulmallakin olisi ehkä aihetta moninkertaistaa mahdollisuuksien määrä, ja avata nuorille ovi yhteiseen Eurooppaan. Kysymykseen ”miksi osallistua?” on helppo vastata. Nuorissa on resursseja hankkeisiin ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, heillä on äänensä ja mielipiteensä, ja myös todellisuutensa ja haasteensa.

Osallistumalla ja panostamalla aktiiviseen osallistumiseen voidaan tukea nuorten toimintakykyä, vahvistaa koulutus- ja työelämävalmiuksia, sekä tarjota uusia näköaloja tulevaisuutta varten.

Osallistuminen kannustaa ja rohkaisee avoimuuteen, luomaan ystävyyssuhteita oman mukavuusalueen ulkopuolelle, nostaa kykyä kommunikoida paitsi äidinkielellä myös vieraalla kielellä.

Nähdään osallistuminen kaikkien etuna!

KATRI KOTASAARI

Kirjoittaja on Miehikkälän kunnan vt. matkailu- ja markkinointisihteeri.