Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Poikkeukselliset olot yhdistävät taas sukupolvia

Virolahden sankarihautausmaan muistomerkille laskettiin maanantaina kolme kukkaseppelettä. Samoin tehtiin Miehikkälässä ja Ylämaalla. Kansallista veteraanipäivää vietettiin nyt poikkeuksellisissa oloissa – hiljaisesti

Virolahden sankarihautausmaan muistomerkille laskettiin maanantaina kolme kukkaseppelettä. Samoin tehtiin Miehikkälässä ja Ylämaalla. Kansallista veteraanipäivää vietettiin nyt poikkeuksellisissa oloissa – hiljaisesti muistaen ja kunnioittaen. Myös veteraanit selviytyivät poikkeuksellisissa oloissa, ja heidän tarinansa perintö elää yhä.

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen takia veteraaneille ei järjestetty perinteiseen tapaan juhlallisuuksia. Varmasti kotioloissa ja hoivakodeissa monet jäljellä olevista sankareista saivat kuitenkin osakseen niin sanallisia kuin sanattomiakin kiitoksia.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vertasi osuvasti tämän päivän tilannetta veteraanien kokemaan. Hän sanoi tervehdyksessään, että tuolloin, viime sotien aikana, äärimmäisistä koettelemuksista selvittiin. ”Olen varma, että Suomi selviytyy myös tämän ajan poikkeuksellisista olosuhteista. Tänään vastuuta kannetaan suojaamalla muita, ajattelemalla miten voi olla avuksi ja toimimalla viruksen etenemisen pysäyttämiseksi,” presidentti valoi uskoa kansalaisiin.

Presidentti korosti tervehdyksessään, että samalla tavalla kuin veteraanit aikanaan selviytyivät sodista, nytkin meneillään olevasta pandemiasta selvitään yhdessä toimien: ”Yhdessä toimien ja toisiimme luottaen voimme voittaa mahdottomalta tuntuvankin,” hän sanoi.

Kansallista veteraanipäivää vietetään päivänä, joka muistuttaa meitä suomalaisten viimeisten sotatoimien päättymisesta toisessa maailmansodassa. 27. huhtikuuta vuonna 1945 päättyi saksalaisia vastaan käyty Lapin sota, kun viimeisetkin saksalaisjoukot vetäytyivät Norjan puolelle.