Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Kaakon kaksikossa odotetaan miljoonaluokan menetyksiä

Vaikka vielä on liian ennenaikaista arvailla, mitä kuntien taloudelle tulee tapahtumaan koronakriisin myötä, jo nyt on selvää, että talousarviot ja

Vaikka vielä on liian ennenaikaista arvailla, mitä kuntien taloudelle tulee tapahtumaan koronakriisin myötä, jo nyt on selvää, että talousarviot ja myös tulevien vuosien suunnitelmat heittävät häränpyllyä.

Kuntaliitto esitti arvionsa tämän kuun alkupäivinä kuntakohtaisin veroennustein ja niiden mukaan Virolahdella puhutaan yli 730 000 euron menetyksistä, Miehikkälässä noin 600 000 euron potista.

Ja kuten kunnanjohtajat viereisellä sivulla muistuttavat, luvut voivat lopulta olla jotain ihan muuta. Kuntataloudessa eletään nyt sellaista aikaa, joka jättää todella paljon arvailujen varaan. Oikeita laskelmia voidaan ryhtyä tekemään vasta siinä vaiheessa, kun epidemian kesto on selvillä ja valtio on tehnyt päätöksensä mahdollisista paikkaustoimenpiteistä.

Tässä vaiheessa valtio on luvannut kompensoida kuntien veromenetyksiä 547 euron tukipotilla, mutta niin, että se on poissa kunnilta ensi vuonna. Mistään oikeasta tuesta ei siis ole kysymys. Eipä silti, tässä kohdassa on muistettava, ettei valtiollakaan ole ylimääräisiä miljoonia jaettavaksi. Sen takia koronakriisi koskettaa meistä jokaista tavalla tai toisella vielä tulevinakin vuosina.

Tässä vaiheessa kriisiä on tietenkin tärkeintä hoitaa sairaat ja estää epidemiaa edelleen laajentumasta. Taloudellisia seikkoja mietitään sitten tarkemmin kun niiden aika on. Kunnissa se pohtiminen voi tosin johtaa siihenkin, että rakenteita pistetään samalla uuteen uskoon. Koronan jälkeiset kunnat eivät välttämättä ole enää samanlaisia kuin mihin tähän mennessä on totuttu.