Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Korona rokottaa myös kuntien taloutta

Koronaepidemia tuo mukanaan mittavan laskun myös kunnille. Viime päivinä arvioita pandemian vaikutuksista on yritetty arvioida moneen eri otteeseen. Kuntaliitto laskeskelee

Koronaepidemia tuo mukanaan mittavan laskun myös kunnille. Viime päivinä arvioita pandemian vaikutuksista on yritetty arvioida moneen eri otteeseen. Kuntaliitto laskeskelee koronan aiheuttavan Suomen kunnille minimissään noin 1,5 miljardin euron suuruisen hintalapun.

Se muodostuu muun muassa romahtavista yhteisöverotuloista, kasvavista sotemenoista, maksu- ja myyntitulojen pienenemisestä sekä pelastustoimen kasvavista kuluista.

Kuntaliitto muistuttaa arvioissaan, että lopullisen laskun suuruus selviää vasta kriisin jälkeen, joten heijastukset kuntien talouteen tulevat näkyville taannehtivasti.

Näin paikallistasolla ja pienissä kunnissa puhutaan tietenkin toisenlaisista summista, mutta yhtä kaikki, samat lainalaisuudet koskevat kuntien tulo- ja menopohjaa täälläkin. Erikoissairaanhoidon osalta merkitys voi olla suhteessa jopa paljon suurempi kuin suurissa kaupungeissa.

Virolahti ja Miehikkälä saivat tällä viikolla valmiiksi viime vuoden tilinpäätöksensä. Kunnanhallitukset käsittelivät ne maanantaina ja valtuustojen vuoro on myöhemmin.

Molemmat kunnat selviytyivät viime vuodesta ”kuivin jaloin.” Miehikkälän tilikauden tulos oli jopa voitollinen, mutta Virolahdella se kääntyi loppuvuoden muuttuneiden tekijöiden takia negatiiviseksi.

Viime vuosi oli kunnille monelta osin hyvin haasteellinen. Kun elokuussa tehtiin arvioita, ne eivät päteneet kummassakaan kunnassa vuoden loppuun asti. Tämä kertoo osaltaan kuntatalouden ennustettavuuden vaikeutumisesta. Kun korona nyt sotkee tilannetta vielä lisää, on kuluvasta vuodesta tulossa vieläkin vaikeampi.