Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Susi puhuttaa aina

Siihen tarvittiin yksi uutinen ja viikon kysymys. Sen jälkeen keskustelu Kaakonkulman nettisivuilla on käynyt kuumana. Ja kysymyshän on tietenkin suomalaisten

Siihen tarvittiin yksi uutinen ja viikon kysymys. Sen jälkeen keskustelu Kaakonkulman nettisivuilla on käynyt kuumana. Ja kysymyshän on tietenkin suomalaisten lempiaiheesta: sudesta.

Suden tappamasta koirasta tehty surullinen uutinen sai ihmiset kommentoimaan asiaa puolesta ja vastaan. Joku oli sitä mieltä, että ”mitäs viet koirasi alueelle, jossa tiedetään olevan susia.” Joku taas esitti suden metsästyksen vapauttamista kokonaan, kun taas kolmas oli sitä mieltä, että susikannan ylläpitämiseen käytettävät varat voitaisiin käyttää vaikka vanhustenhoitoon. Ja paljon muitakin kommentteja löytyy Kaakonkulman nettisivuilta.

Viikon kysymys laadittiin muotoon: ”Pitäisikö sudet hävittää eteläisestä Suomesta kokonaan?” Paikallislehti onkin saanut tämän takia arvostelua osakseen ja sitä on pidetty susikysymykseen asenteellisesti suhtautuvana. Pitää paikkansa, että kysymys oli tarkoituksellisesti laadittu provosoivaan muotoon. Tarkoitus oli herättää keskustelua. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lehti olisi sitä mieltä, että sudet pitää kokonaan hävittää.

Paikallislehden yksi tehtävä on herättää keskustelua ja siinä olemme siis onnistuneet. Susi on Suomessa sellainen kestopuheenaihe, että olisipa kysymys laadittu mihinkä muotoon tahansa, se olisi todennäköisesti aiheuttanut ryöpyn kommentteja – puolesta ja vastaan.

Susipolitiikassa tärkein tavoite on turvata kaikkien osapuolten, eli suden, kotieläinten ja tietenkin myös ihmisen turvallisuus. Millä sellaiseen kaikkia tyydyttävään ratkaisuun sitten päästään, on kokonaan toinen asia. Selvää kuitenkin on, että kukaan koiran- tai muiden kotieläinten omistaja ei halua suden tappavan omaa lemmikkiään tai tuotantoeläintään.