Kaakkois-Suomessa karhupentueita nyt yli kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten

Suomen karhukanta on jatkanut runsastumistaan, joka alkoi vajaa kymmenen vuotta sitten, kertoo Luonnonvarakeskuksen tuore arvio. Yksi tihentymäalueista on edelleen Kaakkois-Suomi,

Luken arvioiden mukaan Kaakkois-Suomen karhukanta oli ennen viime vuoden jahtikautta 420 yksilöä (kuvituskuva Juha Pelkonen).

KK

Suomen karhukanta on jatkanut runsastumistaan, joka alkoi vajaa kymmenen vuotta sitten, kertoo Luonnonvarakeskuksen tuore arvio. Yksi tihentymäalueista on edelleen Kaakkois-Suomi, jossa muun muassa pentueita arvioidaan olevan nyt yli kolme kertaa enemmän kuin vuonna 2016.

Koko maassa viime syksyn metsästyskautta edeltävä arvio oli 2300–2500 yksilöä, kun nyt arvio ennen ensi syksyn metsästyskautta edeltävästä yksilömäärästä on 2670–2800 yksilöä. Luken mukaan kanta on vahvistunut selvimmin Itä-Suomessa. Tihein karhukanta elää Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Kaakkois-Suomessa. Harvimman karhukannan alueita ovat Etelä-Häme, Uusimaa ja Varsinais-Suomi.

Karhukanta-arvio perustuu suurpetoyhdyshenkilöiden kirjaamiin pentuehavaintoihin, joista on arvioitu erillisten pentueiden lukumäärä. Arvio kokonaisyksilömäärästä saatiin kertomalla erillisten pentueiden lukumäärä luvulla kymmenen. Pentuehavaintojen osuus kaikista karhu karhuhavainnoista (11 098) oli 10,7 prosenttia.

Kaakkois-Suomessa arvioidaan olevan 42 pentuetta, kun niitä vuonna 2016 oli 13 ja vielä seuraavanakin vuonna vain 23.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka