Vaalikoneen merkitys korostuu kuntavaaleissa – Kaakonkulman vaalikone on nyt auki

Kuntavaalien vaalikone avautui keskiviikkona Kaakonkulman verkkosivuilla osoitteessa kaakonkulma.fi. Vaalikoneeseen pääsee tästä. – Vastattavina on kymmenen yhteistä väitettä ja enintään kymmenen

KK

Kuntavaalien vaalikone avautui keskiviikkona Kaakonkulman verkkosivuilla osoitteessa kaakonkulma.fi. Vaalikoneeseen pääsee tästä.

– Vastattavina on kymmenen yhteistä väitettä ja enintään kymmenen paikkakuntakohtaista väitettä, sisällöntuotannon kehityspäällikkö Juho Hämäläinen Mediatalo Keskisuomalaisen digiyksiköstä kertoo.

Osa väitteistä liittyy hyvinkin konkreettisiin kuntien asioihin. Osa taas kertoo laajemmin ehdokkaiden arvomaailmasta.

Vaalikoneen uutuusominaisuus on, että äänestäjä voi hakea sieltä ehdokkaita omalta postinumeroalueeltaan.

– Koimme, että tämä on hyvää yleisön palvelua, kehityspäällikkö Hämäläinen toteaa

Postinumeron ilmoittaminen on kuntavaaliehdokkaille vapaaehtoista.

Vaalikonekysymysten laadinta alkoi jo loppuvuodesta 2020.

Kuntavaaleissa vaalikone on tärkeämpi kuin muissa vaaleissa, näkee Kari Koljonen Tampereen yliopistosta. Hän työskentelee yliopistonlehtorina informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa.

Vaalikoneen rooli korostuu kuntavaaleissa sen vuoksi, että ehdokkaat ovat usein huonoiten tunnettuja.

– Jos vertaa heidän tunnettuuttaan vaikkapa siihen, kuinka paljon he ovat julkisuudessa verrattuna vaikkapa kansanedustajiin. Tarve ehdokkaiden vertailulle on suurempi, Koljonen sanoo.

Koljonen pitää vaalikoneiden hienoutena sitä, että kaikille ehdokkaille on tarjolla yhtäläinen julkisuustila. Siksi ehdokkaiden kannattaa niitä täyttää, vaikka jännetuppi tulehtuisi, Koljonen hymähtää.

– Meidän vaaliemme yksi hienoimmista piirteistä on ehdokaskeskeisyys ja se, että meillä on runsas tarjonta vaalikoneita. Ne ovat myös kohtuullisen laadukkaita ja asiapitoisia.

Koljonen on tutkinut vaalikoneita yhdessä Tampereen yliopiston yliopistonlehtorin, politiikan tutkija Sami Borgin kanssa.

Koljonen uskoo, että vaalikoneiden merkitys korostuu näissä vaaleissa koronatilanteen vuoksi.

– Julkisuudessa on puhuttu, että nämä olisivat leimallisesti somevaalit, kun livekohtaamisia ei pystytä järjestämään. Toki toukokuun loppupuolella, kesäkuun alussa tilanne voi olla parempi. Silti voi olla, että vaikka kokoontumisrajoitukset antaisivat mahdollisuuden toritapahtumien pitämiseen, niiden suhteen ollaan vielä varovaisia.

Vaalikoneet ovat olleet Koljosen mukaan nuoremmalle polvelle tärkeä tiedonlähde jo aiemmissa vaaleissa.

– Vanhemmissa ikäpolvissa vaalikoneisiin on suhtauduttu ennakkoluuloisemmin johtuen siitä, että kiinnittyminen puolueisiin on ollut vahvempaa. Heillä ei välttämättä ole ollut tarvetta hakea omaa puoluetta ja ehdokasta puhtaalta pöydältä niin kuin nuoremmilla äänestäjäpolvilla.

Koljonen arvioi, että näissä vaaleissa vaalikoneiden merkitys on tavanomaista isompi myös vanhemmille sukupolville.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka