Mielipide: Kaakonkulma takaisin kasvun tielle

Kaakonkulma kärsii monien muiden pienten paikkakuntien tavoin väestön vähenemisestä. Nuoret ja työikäiset muuttavat kunnista pois ja tämä johtaa tasaiseen väestön

Risto Huovinen

Kaakonkulma kärsii monien muiden pienten paikkakuntien tavoin väestön vähenemisestä. Nuoret ja työikäiset muuttavat kunnista pois ja tämä johtaa tasaiseen väestön vähenemiseen ja paikkakuntien hitaaseen kuihtumiseen.

Tämä kehitys voidaan kuitenkin muuttaa. Vaalimaalle perustettu ostoskeskus Zsar on askel oikeaan suuntaan. Työtä tarjoava kauppakeskus tuo alueelle työpaikkoja ja houkuttelee työntekijöitä. Tätä kautta Kaakonkulman kuntiin saadaan lisää asukkaita. Tämä puolestaan lisää alueen elinvoimaa ja tuo uusia asiakkaita alueen yrityksille. Lisäksi verotulot kasvavat.

Pienten kuntien alasajon syy on pitkälti edellisten hallitusten harjoittamassa politiikassa. Kunnille maksettavia valtionosuuksia on leikattu kahden edellisen hallituksen toimesta noin 2,5 miljardilla. Nämä leikkaukset ovat pakottaneet kunnat säästökuurille, joka on johtanut leikkauksiin niin opetuksesta, kuin myös terveydenhoidosta.

Näiden leikkausten takia kunnista on hävinnyt suuria määriä julkisen sektorin työpaikkoja, jotka on keskitetty suurempiin kaupunkeihin. Tämä leikkauspolitiikka on ajanut pienet kunnat näivettymisen tielle, kun julkisia työpaikkoja häviää, muuttavat niissä työskennelleet suuriin kaupunkeihin ja kun väki vähenee ja palvelut heikkenevät, ei kukaan uskalla muuttaa kuihtumassa olevaan kuntaan. Monet myös muuttavat isommille paikkakunnille menetettyjen palvelujen perässä.

Tämä kehitys tulee muuttaa. Edelliset hallitukset ovat leikanneet pienistä kunnista ja vastaavasti menoja on lisätty toisaalla, kuten maahanmuutossa. Seuraavan hallituksen tulee toimia toisin, on lopetettava järjetön verovarojen käyttö maahanmuuttoon ja kuntien valtionosuuksiin tehdyt leikkaukset tulee perua. Kun saamme palvelut ja koulutuksen kuntoon pienissä kunnissa, alkaa niiden elinvoima palautua ja tämän jälkeen ihmiset uskaltavat muuttaa pieniin kuntiin. Myös yritykset haluavat tulla pieniin kuntiin, joissa on koulutettua väkeä tekemässä työtä ja tätä kautta saamme lisää työtä ja ihmisiä pieniin kuntiin.

Seuraavissa vaaleissa ratkaistaan se, käytetäänkö valtion rahoja miljardeja maksaviin tunnin juniin Helsingistä Tampereelle ja Turkuun, vai käytetäänkö nämä rahat pienien kuntien elinvoiman palauttamiseen. Jos järjetön keskittämispolitiikka saa jatkua, ollaan pian tilanteessa, jossa pienillä paikkakunnilla asuvan ihmisen asunto voi muuttua täysin arvottomaksi, kun taas suurissa kaupungeissa asumisen hinta karkaa tavallisen palkansaajan uottumattomiin. Kun pidämme koko Suomen asuttuna, säilyy asuntojen arvo hyvänä koko maassa ja asumisen kustannukset pysyvät kurissa. On aika lopettaa keskittäminen ja ryhtyä pitämään koko Suomi elinvoimaisena.

Risto Huovinen

kansanedustajaehdokas

Seitsemän tähden liike

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka