Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Gammayökkösen toukot tuhoavat kasvustoja

Muutenkin kehnon satokauden lisäriesaksi on ilmaantunut gammayökkösen toukkien massapopulaatioita, jotka tuhoavat nopeasti monien viljelykasvien sadon. Toukkalaumoja on tavattu kaikkialta Suomesta,

Muutenkin kehnon satokauden lisäriesaksi on ilmaantunut gammayökkösen toukkien massapopulaatioita, jotka tuhoavat nopeasti monien viljelykasvien sadon. Toukkalaumoja on tavattu kaikkialta Suomesta, ja Kaakkois-Suomessakin ne ovat aiheuttaneet laajoja tuhoja.

– Gammayökkösen toukkia on havaittu myös Miehikkälän ja Virolahden alueella, ja torjuntatoimia on yritetty tehdä, kasvintuotannon asiantuntija Asko Laapas Pro Agriasta kertoo.

Vaeltajaperhosiin kuuluvan gammayökkösen luontainen elinalue on Afrikassa ja Etelä-Euroopassa. Suomessakin sitä tavataan vuosittain pienempiä määriä, mutta laajoja tuhoja se on aiheuttanut täällä Laappaan tietojen mukaan viimeksi vuosina 1922 ja 1946.

– Toukan pääasiallista ravintoa ovat härkäpapukasvustot, mutta sitä on nyt löytynyt myös öljykasvikasvustoista sekä puutarhoista ja kasvimailta. Kasvimaillakin sille tuntuu kelpaavan kaikki sipulinvarsia myöten, Laapas kertoo.

Härkäpapua viljellään varsin vähän Kaakonkulmalla, mutta joillakin tiloilla sitäkin on.

– Laajempia tuhoja gammayökköset voivatkin aiheuttaa täällä öljykasveille, jotka muuten ovat kasvaneet kevätviljoihin verrattuna kohtuullisen hyvin.

Myös herneet, kaalit ja perunanvarret kelpaavat toukan ravinnoksi. Laapas muistuttaakin, että perunakasvustoja on toki tarkkailtava aina koloradonkuoriaisten varalta, mutta tällä kertaa tuholainen on todennäköisemmin gammayökkösen toukka.