Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaakon kaksikossa huolestuttiin pahenevasta koronatilanteesta, kunnanjohtajat vetoavat vastuulliseen käyttäytymiseen

Mökkibileet nyt unohdettava ja rajanylityksiä tehtävä vastuullisesti, koronatilanne paheni pääsiäisenä.

Virolahden kunnanjohtaja Veli-Matti Pulli ja Miehikkälän kunnanjohtaja Arto Ylönen vetoavat nyt ihmisiin, että paheneva koronatilanne otetaan huomioon kaikessa toiminnassa. Kymsote tiedotti tiistaina, että koronatilanne paheni pääsiäispyhinä entisestään.

Pulli ja Ylönen lähettivät tiistaina tiedotteen, jossa he peräävät vastuullisuutta kaikessa toiminnassa.

Kaakon kaksikon alueella koronatilanne on pahentunut samalla tavalla kuin muuallakin Kymenlaaksossa.

– Kymenlaakson koronavirustilanne on viime viikkoina heikentynyt nopeasti. Kaakon kaksikon alueella tautitapauksia on esiintynyt enemmän kuin koko epidemian aikana aiemmin. Tilanteessa on nyt erittäin huolestuttavia piirteitä, kuntajohtajat toteavat.

Virolahdella on nyt todettu koko epidemian aikana 24 tartuntatapausta. Miehikkälässä niitä on kertynyt viisi. Virolahdella kerrottiin pitkäperjantaina Klamilan päiväkodissa tapahtuneesta tartunnasta, jossa altistui kymmenen henkilöä ja heidät ohjattiin karanteeniin.

Erityisen huolissaan Pulli ja Ylönen ovat pääsiäisen ajan rajaliikenteestä sekä loma-ajan matkustelusta. He vetoavatkin ihmisiin, että mökkibileet ja muut juhlat on tällä hetkellä välttämätöntä unohtaa ja toisaalta rajaliikenteessä on oltava erittäin vastuullisia.

Tilanteessa on nyt erittäin huolestuttavia piirteitä.

He muistuttavat, että Kymenlaaksossa esiintyy koronan virusvarianttia, joka tarttuu aiempaa herkemmin ja joka leviää muun muassa nuorten ja nuorten aikuisten illanvietoissa.

– Vetoamme laajasti nuoriin, nuorten vanhempiin ja nuoriin aikuisiin sekä myös tilojen vuokraajiin, että kokoontumissuosituksia noudatetaan, kuntajohtajat korostavat tiedotteessaan.

Pulli ja Ylönen huomauttavat myös, ettö jokainen voi omalta kohdalta pienentää koronavirustartunnan mahdollisuutta turvaetäisyyksin, käyttämällä maskia sekä huolehtimalla käsihygieniasta.

Myös Kymsote tiedottaa, että Kymenlaakson koronatilanne heikentyi entisestään pääsiäisenä. Lisäksi herkästi tarttuvien muuntovirusepäilyjen osuus on 90 prosenttia kaikista uusista tapauksista. Tartuntaryppäitä on syntynyt erityisesti juuri ystävien ja perheiden kokoontumisten ja juhlien seurauksena.

Pääsiäisen aikana Kymenlaaksossa todettiin yhteensä 85 uutta tartuntaa. Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on todettu 229. Kymenlaakson kahden viikon ilmaantuvuusluku on noin 140, mikä korkeampi kuin koskaan aikaisemmin epidemian aikana.

Positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on korkea, eli 4,3 prosenttia. Sairaalahoidossa Kymenlaaksossa oli tiistaina 9 koronaviruspotilasta.

Kymsoten mukaan tähän mennessä tarkemmissa selvityksissä suurin osa muuntovirusepäilyistä on paljastunut brittivariantiksi, Etelä-Afrikan tai Brasilian varianttia Kymenlaaksosta ei ole löytynyt.

– Brittivariantti tarttuu hyvin herkästi, mutta tartuntariskiä voi vähentää tutuilla tavoilla. Eli huolehditaan tarkasti hygieniasta, pidetään maskia ja turvavälejä missä ikinä liikutaankin muiden ihmisten lähettyvillä ja ennen kaikkea vältetään kontakteja kasvokkain muiden kanssa, sanoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa Kymsoten tiedotteessa.

Uusista tartunnoista merkittävä osa on edelleen nuorilla ja nuorilla aikuisilla, 10–20-vuotiailla ja 20–30-vuotiailla. Tartunnanlähteinä korostuvat kaikissa ikäluokissa kontaktit lähipiirin kanssa ja yksityistilaisuudet, joihin liittyy 27 prosenttia tartunnoista. Samassa taloudessa on saatu 26 prosenttia tartunnoista.

Työpaikoilla tartunnoista on saatu reilu 4 prosenttia. Lisäksi tartuntoja on nyt tapahtunut myös kuntosaleilla, mikä on merkittävä muutos aiempaan Kymenlaakson alueella.