Mielide vaalit | Ilmastonmuutos koskettaa kaikkia

Olen huolissani ilmastonmuutoksesta, luonnon monimuotoisuuden hupenemisesta sekä näihin vahvasti liittyvästä lajikadosta. Nämä ovat asioita, jotka tulevat koskettamaan meitä kaikkia.

Maapallon keskilämpötila on noussut jo yhden asteen. Vuoteen 2100 mennessä keskilämpötila nousee vielä lisää, mahdollisesti jopa 5 astetta korkeammaksi. Tämän myötä muuttuu kasvisto ja eläimistö.

Tai oikeastaan ei muutu, sillä muutokset tapahtuvat hitaasti vuosituhansien ajan ja evoluutio ei nyt ehdi tässä asiassa mukaan. Lajeja tulee kuolemaan sukupuuttoon yksi toisensa perään, koska elinympäristöt ovat mennyttä ja lajit eivät ehdi niihin sopeutua.

Sehän tässä kiinnostavaa onkin, että lajit ovat riippuvaisia toinen toisistaan. Kun yhden lajin elinympäristö on tuhottu, kärsii siitä toinenkin laji jne. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Näihin kolmeen alussa mainitsemaani vakavaan asiaan on syyllinen ainoastaan yksi laji. Joko keksit mikä? Aivan oikein. Ihminen. Ihminen on toiminnallaan tuhonnut monien eläinten ja kasvien mahdollisuuden elää tällä planeetalla.

Vanhaa metsää kaadetaan ja tilalle istutetaan puupeltoja, jotka taas päätehakkuussa laitetaan kerralla kumoon ja auton kyytiin. Soita ojitettiin 60-luvulta lähtien, koska ajateltiin että suot muuttuvat metsäksi tai, että soita kuivaamalla saadaan enemmän peltoa.

Pelloilla taas ”rikkaruohoja” myrkytetään, jotta viljely olisi tehokkaampaa. Lisäksi pitää olla parempi ja tehokkaampi vuosi vuodelta.

Yhteiskunnan kokonaistuotannon mittari eli bruttokansantuote on oikein hyvä mittari kertomaan tästä tehokkuudesta ja taloudellisesta suorituskyvystä. Joka vuosi se kertoo, mikä on minkäkin maan bruttokansantuote. Mutta yhtä asiaa se ei kerro. Mikä on hinta luonnon monimuotoisuudelle?

Virolahden vihreiden

kuntavaaliehdokas

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka