Kymsoten alueella rokotettu yli 60 000 asukasta – Kesämökkeily tai ulkomaanmatka ei ole syy aikaistaa rokotusajankohtaa

Ikääntyneemmillä kymenlaaksolaisilla alkaa toukokuussa toinen rokotuskierros. Kymsote valmistelee yhteistyösopimuksia työterveystoimijoiden kanssa. Jos rokotemäärät kasvavat, työterveydessä on mahdollisuus aloittaa rokotukset nopeallakin aikataululla.

Toukokuussa Kymsote saa todennäköisesti hieman aiempaa enemmän rokotteita eli lähiviikkoina voidaan antaa noin 7000 rokotusta viikossa. Arkistokuva. Kimmo Seppälä

Johanna Vehkaluoto

Koronarokotukset ovat edenneet Kymenlaaksossa 6000 rokotuksen viikkotahtia. Yli 60 000 kymenlaaksolaista eli noin 37 prosenttia alueen asukkaista on saanut koronarokotuksen ensimmäisen annoksen.

Rokotukset ja ajanvaraus ovat käynnissä edelleen myös kaikille sairauden tai tilan vuoksi riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville. Koronarokotukset 50–59-vuotiaille kymenlaaksolaisille käynnistyvät tällä viikolla. 55–59-vuotiaiden ajanvaraus on jo auki ja 50–54-vuotiaat voivat varata aikoja tiistaista 11. toukokuuta alkaen.

Toukokuussa saatetaan saada enemmän rokotteita

Koronarokotuskoordinaattori Tanja Metsola kertoo, että toukokuussa Kymsote saa todennäköisesti hieman aiempaa enemmän rokotteita eli lähiviikkoina voidaan antaa noin 7000 rokotusta viikossa.

– Parhaillaan valmistellaan myös yhteistyösopimuksia työterveystoimijoiden kanssa ja rakennetaan yhteistä toimintamallia, mutta tämänhetkisten rokotemäärien vuoksi joukkorokotuksia ei vielä käynnistetä työterveydessä. Tilannetta tarkkaillaan ja jos rokotemäärät kasvavat, on mahdollisuus aloittaa rokotukset työterveydessä nopeallakin aikataululla, toteaa Metsola.

Ikääntyneiden toinen rokotuskierros alkaa

Ikääntyneimmät kymenlaaksolaiset alkavat toukokuussa saada 2. rokoteannoksiaan.

– Etenkin toukokuun loppupuolelta lähtien rokotuspisteissä annetaan paljon näitä ikääntyneimpien 2. rokoteannoksia, Metsola kertoo.

Sen vuoksi touko-kesäkuussa rokotusryhmien eteneminen nuorempiin ikäluokkiin hidastuu.

– Rokotusten etenemistahti riippuu tietysti edelleen ensisijaisesti siitä, kuinka paljon rokotteita Kymenlaaksoon saadaan, Metsola toteaa.

Kesämökkeily ja ulkomaanmatka ei ole syy muuttaa rokotusaikaa

Kakkosrokoteannos annetaan 12 viikon kuluttua ykkösannoksesta. Se on hyvä huomioida, kun varaa rokotusaikaa.

– Ajanvarauksessa kysellään tällä hetkellä paljon siitä, voiko rokotusaikaa aikaistaa kesäsuunnitelmien vuoksi, kertoo Metsola.

Kesämökkeily tai ulkomaanmatka ei ole syy, jonka perusteella voi aikaistaa rokotusajankohtaa.

– Koronarokotuksen 2. annos on kuitenkin mahdollista saada myöhemmin, mikäli tulee esteitä.

Koronarokote otettava ensisijaisesti oman sairaanhoitopiirin alueella

Lähestyvä kesä näkyy myös kyselyissä siitä, onko mahdollista ottaa koronarokote mökkipaikkakunnalla.

– Koronarokote pitää ottaa ensisijaisesti aina oman sairaanhoitopiirin alueella. Koronarokotteet on jaettu sairaanhoitopiireittäin asukasmäärän mukaan, toteaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Vilkkaimmilla mökkipaikkakunnilla olisi hyvin vaikea järjestää rokotteet ja rokotukset kesäasukkaillekin.

– Myös ykkös- ja kakkosannoksista huolehtiminen ja kirjaaminen eri sairaanhoitopiirien järjestelmiin pitäisi huomioida. Eli kehotan ottamaan rokotteen omalla paikkakunnalla, sanoo Mäntymaa.

Poikkeuksena voivat olla yksittäiset tilanteet, joissa henkilölle tulisi inhimillisesti katsoen kohtuuttomasti vaivaa tulla kotipaikkakunnalle rokotukseen.

– Tällainen tilanne voi olla kysymyksessä esimerkiksi silloin, kun hyvin iäkäs henkilö viettää koko kesän toisella paikkakunnalla ja pitkä matkanteko olisi hänen kunnolleen kovin rasittava.

Kesäaika ei vaikuta joukkorokotuksiin vaan koronarokotukset jatkuvat keskeytyksettä, rokotesaatavuuden mukaisessa tahdissa, myös kesä-, heinä- ja elokuussa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka