Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Ajatuksia museoiden kehittämisestä

Vaalikoneessa oli Virolahden ja Miehikkälän kuntavaaliehdokkaille kysymys, jossa kysyttiin yhden Salpalinjaa esittelevän museon riittävyydestä Kaakon kaksikolle. Museon kehittämiseen vetovoimaiseksi molemmat kunnat panostaisivat yhdessä saaden lisää vetovoimaa alueelle.

Mäntyläntien alan kuin alan asiantuntijan mielestä kysymys on ajattelemisen arvoinen. Mielestäni Miehikkälän Salpalinja-museolla ja Virolahden bunkkerimuseolla on liikaa keskeistä kilpailua, että kumpi on Kaakon kaksikon ykkösmuseo.

Museokauden jälkeen ilmoitettujen kävijämäärien mukaan Miehikkälän Salpalinja-museo on ykkönen, mutta kuinka hyvin kävijämäärät pitävät paikkansa. Kuinka moni kävijöistä on museovieras ja kuinka moni lounasruokailija?

Virolahden bunkkerimuseolla on viime vuosina kehitetty museoaluetta vuosittain. Sinne on rakennettu muun muassa Tuntemattoman polku ja Erämaan polku, joiden toteuttamisesta on vastannut suurimmalta osalta museon pääopas, joka on myös rakentanut sisänäyttelyitä ja kunnostanut ulkoalueen taisteluhautoja.

Virolahden bunkkerimuseolla on palkattu pääopas ympäri vuoden ja museokauden aikana 2-3 kesäopasta. Virolahden bunkkerimuseon museoalueelle on rakennettu Green Belt-infokeskus, kun Virolahden venäläinen yhteistyökumppani Johanneksen kaupunki joutui luopumaan hankkeesta talousongelmien vuosi.

Miehikkälässä museoalueella ainoa toimenpide viime vuosina taitaa olla ollut keväällä 2020 kovalla kiireellä toteutettu kulkureittien uudistus.

Lisäksi reserviupseerikerhon kuorimat taisteluhautojen tukipuut taitavat pinossa odottaa lahoamista.

Salpalinja-museolla museon kehittäminen ei jää ainakaan henkilökunnasta kiinni. Käytettävissä on ympärivuoden museotoimen henkilökunta ja 2-3 museo-opasta. Museo-oppaiden työsopimusehdoista minulla ei ole vielä tietoa. Lisäksi Miehikkälän Salpalinja-museolla on ilmeisesti kaksi kesäopasta.

Mäntyläntien alan kuin alan asiantuntija on kuullut, että Miehikkälän museotoimeen on palkattu sihteeri helpottamaan museotoimen työntekijöiden työtaakkaa. Tätäkään työkuviota en tiedä vielä.

Virolahden bunkkerimuseolla museo-oppaat siivoavat museotilat säännöllisesti. Miehikkälän Salpalinja-museon museo-oppaat ovat ilmeisesti kovia tekemään näkymätöntä työtä tai ovat kovia sotkemaan, koska Mäntyläntien alan kuin asiantuntija on kuullut, että Kaakon kaksikon siivoustoimi käy siivoamassa säännöllisesti.

Miehikkälän Salpalinja-museolla on ravintolayrittäjä, joka vastaa kahvila- ja ravintolapalveluista. Näin helpotetaan Salpalinja-museon oppaiden työtaakkaa. Virolahden bunkkerimuseolla museon pääopas toimii tarvittaessa myös pääkokkina.

kuntavaaliehdokas (ps.)