Kymsote: Yli 65-vuotiaille voidaan jatkossa antaa kahta eri tyyppistä rokotevalmistetta – Oireet voivat olla voimakkaampia eri valmisteita yhdisteltäessä

Yli 65-vuotiaiden henkilöiden, jotka kieltäytyvät 2. rokotuksesta Astra Zeneca -rokotevalmisteella, tulee olla yhteydessä puhelimitse ajanvaraukseen ja perua aikansa.

THL:n uuden linjauksen mukaan jatkossa yli 65-vuotiaille voidaan antaa kahta eri tyyppistä rokotevalmistetta. Kuvituskuva. 123RF

Johanna Vehkaluoto

THL:n uuden linjauksen mukaan jatkossa yli 65-vuotiaille voidaan antaa kahta eri tyyppistä rokotevalmistetta. Se tarkoittaa sitä, että 1. annoksensa Astra Zenecan adenovirusrokotteena saaneet voivat poikkeussyistä valita toisella rokotuskerralla myös mRNA-rokotteen. Suomessa käytössä ovat Biontech-Pfizerin ja Modernan mRNA-rokotteet.

Kahden eri rokotteen yhdistelmä voi vahvistaa oireita

THL:n linjan mukaisesti Kymsoten suositus on, että 65 vuotta täyttäneet jatkavat aiemmin saamallaan koronarokotteella, mikäli valmisteen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä.

Rokotteen aiheuttamat mahdolliset lievät oireet voivat olla voimakkaampia eri valmisteita yhdisteltäessä.

– Ohimenevien haittojen riski on huomattavasti matalampi, kun molemmat annokset annetaan samalla rokotevalmisteella. Yli 65-vuotialla kahden Astra Zeneca-annoksen ottaneilla kuumeen ja lihaskivun kaltaiset oireet ovat olleet hyvin vähäisiä, kertoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Annosväli voi pidentyä suunnitellusta

Kymsotessa jo varatut ajat 2. Astra Zeneca -annokselle säilyvät entisellään. Yli 65-vuotiaiden henkilöiden, jotka kieltäytyvät 2. rokotuksesta Astra Zeneca -rokotevalmisteella, tulee olla yhteydessä puhelimitse ajanvaraukseen ja perua aika.

– Varaajille myönnetään uusi rokotusaika, mutta annosväli voi mahdollisesti pidentyä suunnitellusta. Rokotevalmistetta ei ole mahdollista valita rokotuspisteellä, vaan annettava valmiste käy ilmi aikaa varatessa, kerrotaan Kymsoten tiedotteessa.

Tietoa ajanvarauksesta löytyy Kymsoten nettisivuilta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka