Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sinun arkesi edunvalvojat

Miehikkäläläisille keskustan ehdokkaille nämä kuntavaalit ovat lähi- ja kotivaalit. Nyt ei äänestetä maan hallituksen toiminnasta tai EU:n tulevaisuudesta vaan siitä, miten sinun arkesi tärkeät asiat ja palvelut kunnassa on järjestetty ja järjestetään tulevaisuudessa.

Lähdemme siitä, että jokainen Miehikkälän kuntalainen saa arkensa peruspalvelut kuten päivähoidon, lähikoulun, terveyskeskuspalvelut, ikäihmisten hoivan, kotihoidon ja asumisen mahdollisimman läheltä omasta kunnasta.

Keskeisiä arjen tärkeistä asioista meille ovat myös toimintavarmat ja riittävän nopeat tietoliikenneyhteydet kaikissa kunnan kylissä sekä kevyen liikenteenväylien toteutuminen niin Miehikkälän ja Virojen välillä kuin kuntakeskuksessakin.

Keskitymme tässä kirjoituksessa tarkastelemaan terveyskeskuspalveluita. Olemme huomanneet, että Miehikkälän kuntavaaleihin liittyvällä sosiaalisen median alustalla käydyissä keskusteluissa on kärjistetty huonommaksi kuvaa terveyskeskuksen palveluista nyt ja tulevaisuudessa.

On siis syytä ottaa kertaus todellisista tapahtumista liittyen Miehikkälän kunnan ja Kymsoten välisen palvelusopimuksen syntyyn.

Kymsote laati vuonna 2019 palveluverkkoselvityksen, jossa se käsitteli Miehikkälän ja Virolahden kuntia yhtenä kuntana nimeltä Kaakon kaksikko, ymmärtämättä, ettei Kymsoten synnyttyä Kaakon kaksikkoa sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta enää ollut. Sen sijaan oli kaksi itsenäistä kuntaa Miehikkälä ja Virolahti ja niiden terveyspalvelut, jotka Kymsote osti Terveystalolta.

Kuntalaisten arkeen vaikuttavat asiat eivät siis ole tulleet, eivätkä jatkossakaan tule kuntoon itsestään.

Kymsote kuitenkin jatkoi Miehikkälän kunnan vuoden 2021 palvelusopimuksen valmistelua valitsemallaan tavalla tarjoten vuodelle 2021 Miehikkälälle vain muutamia terveyskeskuspalveluita verrattuna vuoden 2020 palvelusopimukseen.

Tästä seurasi neuvottelu, jossa puheenjohtajat Alastalo ja Heinonen neuvottelivat Kymsoten edustajien kanssa vuodelle 2021 Miehikkälän terveyskeskuspalveluista palvelusopimuksen, jonka sisältö on täysin sama kuin Terveystalon tuottamana vuonna 2020.

Terveyskeskuslääkäripalvelut Miehikkälässä kolmena päivänä viikossa, sairaanhoitajan sekä mielenterveys- ja päihdehoitajan palvelut viitenä päivänä viikossa. Lääkärin päivystysvastaanotot pääasiassa Virojoella. Hammaslääkäripalvelut ja fysioterapia Miehikkälässä lukuun ottamatta päivystyksellistä fysioterapiaa. Laboratorion ja sosiaaliohjaajan palvelut kahtena päivänä viikossa Miehikkälässä.

Keskeisin seikka näissä neuvotteluissa on ollut se, että Miehikkälä on itsenäinen kunta, eikä jonkun suuremman kunnan osa. Siten meillä on ollut mahdollisuus vaikuttaa siihen, hyväksymmekö vuosittain meille ehdotetun palvelusopimuksen vai emme. Mikäli hyväksymme, jää Miehikkälän edustajien tehtäväksi Kymsoten toimielimissä valvoa vastaako palvelutarjonta kuntalaistemme tarpeita.

Kuntalaisten arkeen vaikuttavat asiat eivät siis ole tulleet, eivätkä jatkossakaan tule kuntoon itsestään. Niiden hoito vaatii päättäväistä ja vastuullista edunvalvontaa, jota tähänkin asti keskustan johdolla on Miehikkälän kunnassa toteutettu.

Keskustan Miehikkälän kunnallisjärjestön hallituksen puolesta

Kunnallisjärjestön

hallituksen jäsen

Kunnallisjärjestön

hallituksen puheenjohtaja